ANASAYFA Sağlık Uzman isim uyardı! Zayıflamak için kullanılan bitkisel ilaçlar ölümle sonuçlanabilir

Uzman isim uyardı! Zayıflamak için kullanılan bitkisel ilaçlar ölümle sonuçlanabilir

Son yıllarda dünya çapında baş edilmez bir sorun haline gelen obeziteyle mücadele git gide artıyor. Zayıflamaya çalışan kişilerin bilinçsizce kullandığı bitkisel ilaçlar ölümle sonuçlanabiliyor.
yazar
Haber Merkezi
Uzman isim uyardı! Zayıflamak için kullanılan bitkisel ilaçlar ölümle sonuçlanabilir

Küresel bir sorun haline gelen obezite, son zamanlarda insanlarda artan stresle birlikte artmaya devam ediyor. Ankara Koru Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Yusuf Serdar Sakin, doktor tavsiyesi olmadan zayıflamak için kullanılan bitkisel ürünlerin karaciğer yetmezliği gibi ölümcül ciddi sorunlara yol açtığını ifade etti.

Doktor önerisinde kullanılan ilaçların yanı sıra, kişilerin bireysel kullandıkları bitkisel ürünler, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

41.jpg

"KİLO VERMEK İÇİN YAŞAM TARZIMIZI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM"

Prof. Dr. Sakin, obezitenin günümüzde sıklığının çok arttığını belirterek, “Özellikle gelişmiş ülkelerde daha fazla. Birçok sağlık sorununa yol açan kronik, tekrar edici bir hastalık. Herhangi bir şekilde yaşam tarzı değişikliği yapmazsak, diyet ve egzersiz yapmazsak, bu sefer hangi tedaviyi uygularsak uygulayalım yine tekrar kilo alabileceğimiz bir hastalık. Birçok tedavi yöntemi bu nedenle denenmekte. Çünkü tedavi tek başına yeterli olamamakta. Güncel obezite tedavilerinde gerek medikal, gerek endoskopik, gerek cerrahi olarak tedaviler uygulanmaktadır.

zayiflama-haplari.jpg

Medikal tedavilerde esas amaç kalori alımını azaltmak için iştah azaltıcı tedavilerdir. Günümüzde üretilen yüz güldürücü medikal tedavilerimiz mevcuttur ancak mutlaka bunlara doktor kontrolünde ve doktor değerlendirmesi sonrası başlamamız gerekmektedir. Endoskopik tedaviler genellikle mide-balon, botoks gibi tedavilerin dışında artık endoskopik tüp mide tedavisi de gelişmeye başlamış olup, günümüzde deneysel olarak henüz ispatlanmamakla birlikte birçok merkezde yapılabilmektedir” ifadelerini kullandı.

"HERHANGİ BİR ÖLÇÜ BELİRLENMEDİĞİ İÇİN FARKLI SONUÇLAR DOĞURABİLİR"

Bitkisel ürünler genellikle herhangi bir şekilde tıbbi incelemeden geçmediği ve herhangi bir tedavi dozu belirlenmediği için komplikasyonlara yol açabileceğini ifade eden Sakin, “Tedavi edici dozu bilinmediğinden, zarar verici dozu da belli olmadığından hasta fazla kullandığı zaman karaciğer yetmezliği gibi ölümcül olabilecek ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.

zayiflamak-istiyorum.jpg

Bu nedenle bunların kullanımı önerilmemekte, kullanılacaksa bile bir diyetisyen veya doktor kontrolüyle kullanılması önerilmektedir. Bu nedenle de buna çok dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

"ZAYIFLAMADA EGZERSİZ ÇOK ÖNEMLİ"

Obezitede öncelikle yapılması gereken yöntemin yaşam tarzı değişikliği olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Sakin, “Eğer diyet ve egzersiz yapmazsak, hangi tedavi uygularsak uygulayalım mutlaka eninde sonunda tekrar kilo almaya başlarız. Diyet ve egzersizi kısa dönem uygularsak, uygulamayı bıraktığımız zaman tekrar kilo almaya başlarız. O yüzden de mutlaka yaşam tarzı değişikliği olarak bu iki parametreyi yaşamımıza yerleştirmemiz gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trendyol Süper Lig’de 9. haftanın hakemleri belli oldu!

Trendyol Süper Lig’de 9. haftanın hakemleri belli oldu!