Bakan Uraloğlu: 'Telefon çekmiyor' şikayeti daha sağlıklı şekilde izlenebilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı açıklamasında çeşitli alanların kapsama ve hizmet kalitesi açısından denetleneceğini belirtti. Bakan, açıklamasında "Telefon çekmiyor" şikayetlerinin sağlıklı bir şekilde izlenebileceğini belirtti.

Bakan Uraloğlu: 'Telefon çekmiyor' şikayeti daha sağlıklı şekilde izlenebilecek

Bakan Uraloğlu, yaptığı açıklamasında Mobil Elektronik Haberleşme Şebekelerinde Kapsama ve Hizmet Kalitesi Ölçümleri ve Ölçüm Yapmaya Yetkili Kuruluşlar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın kamuoyunun görüşüne sunulduğunu aktardı. Buna göre artık vatandaşların şikayetlerinin teknik açıdan daha verimli takip edilebileceğini aktardı.

Asıl hedefin daha kapsayıcı bir mobil altyapı kurmak olduğunu aktaran Bakan Uraloğlu, standartlara uymayanlara idari yaptırım yapılacağını belirtti. Denetim sonucunda mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi kriterlerinin karşılanmaması halinde idari yaptırımın uygulanabileceği aktarıldı.

DENETİME TABİ OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerleşim yerleri, ören yerleri, organize sanayi bölgeleri, tüneller, yollar ve demiryolları gibi tüm alanların kapsama ve hizmet kalitesi açısından denetime tabi olacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu: 'Telefon çekmiyor' şikayeti daha sağlıklı şekilde izlenebilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Mobil Elektronik Haberleşme Şebekelerinde Kapsama ve Hizmet Kalitesi Ölçümleri ve Ölçüm Yapmaya Yetkili Kuruluşlar Hakkında Yönetmelik Taslağı’nın kamuoyu görüşüne sunulduğunu bildirdi. Bakan Uraloğlu, özellikle saha ölçümleri ve kapsama haritalarının güncellenmesine yönelik adımlarla vatandaşın doğrudan yaşadığı deneyime dayalı bir denetim sistemine geçileceğini belirtti. Yeni sistemle birlikte vatandaşın gerçek kullanım deneyimine dayalı bir denetim modeline geçileceğini belirten Bakan Uraloğlu, "Artık ‘İnternet çekmiyor’, ‘telefon çekmiyor’ gibi şikayetler teknik olarak çok daha sağlıklı şekilde izlenebilecek" dedi.

SAHA ÖLÇÜM YETKİSİ VERİLECEK KURULUŞLAR BELİRLENECEK

Bakan Uraloğlu, mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi ölçümlerini yapacak kurumların Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yetkilendirileceğini açıkladı. Yetki alacak kuruluşların envanterinde; tüm mobil operatörlerle uyumlu test ekipmanları, tarayıcı cihazlar ve en güncel mobil teknolojileri destekleyen akıllı telefonlar bulundurmasının zorunlu olacağını ifade eden Uraloğlu, "Ayrıca bu kuruluşlarda saha ölçüm işini yapacak personel BTK tarafından ölçüm sertifikası verilen kişiler olacak. Bu kapsamda, ölçüm yapacak personel önce teorik ve pratik eğitimden geçirilecek; ardından yapılacak sınavda başarı gösterenler sertifika almaya hak kazanacak" açıklamasında bulundu.

Sahada izinsiz ölçüm yapma döneminin de sona ereceğini belirten Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Artık yalnızca BTK tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar ölçüm gerçekleştirebilecek. Yapılacak tüm ölçümler, BTK'nın belirlediği teknik kriterlere ve metodolojiye uygun şekilde gerçekleştirilecek. Bu kuruluşlara beş yıl geçerli yetki belgesi verilecek. Firmaların gerçekleştireceği testler, kapsama alanı ölçümlerinin yanı sıra doğrudan sesli aramalar ve internet hizmetlerini kapsayacak. Böylece vatandaşın mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesine ilişkin durumu, nesnel ve karşılaştırılabilir verilere dayanarak takip edilebilecek."

KAPSAMA HARİTALARI GÜNCELLENECEK

Yeni sistem sayesinde, mobil operatörlerin sunduğu kapsama haritalarının da sahadaki verilerle karşılaştırılarak güncelleneceğini belirten Bakan Uraloğlu, "Mobil kapsama alanı ve hizmet kalitesi, yalnızca operatör beyanına değil, gerçek ölçümlere dayalı olarak belirlenecek" diye konuştu.

Bakan Uraloğlu'nun açıklamasının devamına göre yönetmelik ile birlikte pek çok alan denetime tabi olacak. Denetlenecek yerler arasında organize sanayi bölgeleri, tüneller, yollar, demiryolları da bulunacak.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER