ODTÜ'de düzenlenen etkinlikte canlı türleri kayıt altına alındı

ODTÜ’de gerçekleştirilen "8. Tür Say" etkinliği ile canlı türleri kayıt altına alındı. 120 doğaseverin katıldığı etkinlikte katılımcılar arazide gözlem yaptılar.

ODTÜ'de düzenlenen etkinlikte canlı türleri kayıt altına alındı

Ankara’da oldukça özel bir etkinlik gerçekleştirildi. Doğa Koruma Merkezi Vakfı (DKM) ve ODTÜ EKOSAM Öğrenci Topluluğu iş birliğinde ODTÜ’de düzenlenen etkinlikte doğada bulunan canlı türleri kayıt altına alındı. Bitki, hayvan ce çeşitli canlı türlerine yönelik olarak yapılan bu gönüllü araştırmaya aralarında çocukların da bulunduğu 120 kişi katıldı.

ODTÜ'de düzenlenen "8. Tür Say" etkinliği kapsamında rehberler eşliğinde araştırma yapıldı. Vatandaşların biyoçeşitliliğe olan ilgisinin artması hedeflenen etkinlikte uzmanlar ve doğa rehberleri eşliğinde 10’lu gruplarla çalışma yapıldı. Haritada belirlenen araziler bu gruplarca canlı çeşitliliği açısından gözlemlendi.

CANLI TÜRLERİ KAYIT ALTINA ALINDI

Gördükleri bitki, kuş, kelebek gibi canlıların fotoğraflarını çeken doğaseverler, uzmanlar yardımıyla canlı türlerini kayıt altına alındı. Etkinliğe katılan bir grup gönüllü de resimlerini çizdikleri canlı türlerini kaydetti.

DKM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uğur Zeydanlı, yaptığı açıklamada, şehrin merkezindeki ODTÜ yerleşkesindeki doğal alanların tanınması ve vatandaş bilimiyle doğaya yönelik çalışmalara katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Organizasyonla vatandaşların bilimsel faaliyetlere katkı sunduğunu anlatan Zeydanlı, "Katılımcılarımız doğayı tanıyan rehberlerimiz eşliğinde araziye çıkıyorlar. Onlara belirlenmiş bir bölge veriliyor, akşama kadar o alandaki türleri bulmaya çalışıyorlar. Katılımcılarımız farklı türlerin fotoğrafını çekip bir uygulamaya yüklüyorlar. Uzmanlarımız da onları tanımlıyor ve bu sayede aynı anda kampüsün çok farklı yerlerinden canlı türleriyle ilgili bilgiler ortaya koymuş oluyoruz." diye konuştu.

Zeydanlı, 25 yıldan fazla süredir kampüsün bitkileri üzerine çalıştığını, daha önce hiç rastlamadığı iki orkide türünü bu etkinlikler sayesinde bulduklarını dile getirdi.

Uğur Zeydanlı, etkinlik sayesinde çocukların da hem doğayı tanıma şansı yakaladıklarını hem de doğa koruma açısından bilgi ve farkındalık edindiklerini vurguladı.

ODTÜ'de düzenlenen etkinlikte canlı türleri kayıt altına alındı

HER SENE GRUPLAR ARTIYOR

ODTÜ EKOSAM Öğrenci Topluluğu üyesi Birgül Selay Yiğit ise üniversite yerleşkesinin yapay bir ormanın yeniden doğallaşma sürecinin gözlemlenmesi nedeniyle çok kıymetli bir yer olduğunu ifade etti.

Organizasyonla hem insanların doğayla bağını güçlendirdiklerini hem de okulu koruyarak doğayı desteklediklerini belirten Yiğit, "Daha verimli bir şekilde ilerlemek için her sene gruplarımızı artırıyoruz. ODTÜ'de taradığımız alanları genişletiyoruz ve daha geniş bölgelere ulaşarak önceden gözlemlemediğimiz türleri gözlemlemeyi hedefliyoruz. Doğa rehberlerimiz çok iyi iş çıkartıyor." dedi.

Tespit edilen türlerin daha sonra bilim insanları tarafından teşhis edildiğini aktaran Yiğit, DKM tarafından her sene biyolojik envanter çıkartıldığını belirtti.

Etkinliğe katılanlar doğayı yeniden keşfetme ve çevreye farklı gözle bakmayı deneyimlediler. Özellikle çocuklar canlı türlerini kayıt altına aldıkça çevreye daha duyarlı hale geldiler.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER