ANASAYFA Teknoloji Son 6 yılda batan telefon markalarını duyunca çok şaşıracaksınız

Son 6 yılda batan telefon markalarını duyunca çok şaşıracaksınız

Son yıllarda akıllı telefon piyasalarında yaşanan rekabet, birçok markanın batmasına neden oldu. Telefon piyasasındaki büyüme ise sadece bir kaç marka arasında yaşanıyor.
yazar
Haber Merkezi
Son 6 yılda batan telefon markalarını duyunca çok şaşıracaksınız

Akıllı telefon piyasalarında son yıllarda yaşanan hareketlilik bir çok markanın sonu oldu. IDC'nin verilerine göre, 2023 yılında dünya çapında 1,3 milyar akıllı telefon satıldı. Bu, 2022 yılına göre %1,5'lik bir artışa işaret ediyor. Ancak, bu büyümenin sadece birkaç büyük markaya odaklandığı görülüyor.

IDC'nin verilerine göre, 2023 yılında dünya çapında akıllı telefon pazarının %63,1'ini üç büyük şirket Apple, Samsung ve Xiaomi gibi büyük markalar oluşturdu. Bu markalar, pazar paylarını artırırken, küçük ve orta ölçekli markalar, pazar paylarını kaybetmeye devam ediyor.

screenshot-23.jpg

Son 6 yılda, dünya çapında 500'den fazla akıllı telefon markası battı. Bu markalar, genellikle düşük maliyetli akıllı telefonlar üreten ve pazarlama konusunda güçlü olmayan şirketlerdi.

PEKİ BU MARKALAR NEDEN BATTI

LG, BlackBerry gibi büyük telefon üreticilerinin piyasadan çekildiklerini hepimiz biliyoruz. Fakat bunlar sadece buzdağının görünen kısmı. Arka taraftaysa 500 markanın olduğu dev bir mezarlık var. Bağımsız bir araştırma şirketi bu konu üzerine gitti ve bazı bulgulara ulaştı. Counterpoint araştırması, 2017'de 700 tane aktif telefon varken, 2023 yılında bu sayı 250'ye düştü.

Ne yazık ki Counterpoint bu düşüşün neredeyse tamamen “yerel markalardan” kaynaklandığını kaydetti. Küresel marka sayısının sürekli olarak 30’un üzerinde kaldığını da raporuna ekledi.

screenshot-22.jpg

BATAN MARKALARIN ADI NEREDEYSE HİÇ DUYULMADI

Raporda özellikle Hindistan (Micromax, Intex, Karbonn), Orta Doğu ve Afrika (Injoo ve Xtouch), Çin (Meizu, Meitu, Gionee ve Coolpad), Japonya (Kyocera ve NEC) ve Kore’de (LG) kapatılan markalara işaret edildi. Listelenen bu markalardan bazılarının dünya çapında mevcut olduğunu (LG, Kyocera) veya daha büyük bir marka (Meizu ve Meitu) tarafından satın alındığını belirtmekte fayda var.

screenshot-24.jpg

Böylelikle batanların listesine baktığımızda aslında hep küçük oluşumların ismini görüyoruz. Markaların piyasaya sürdükleri cihazlara baktığımızdaysa aslında fazla bir söze gerek kalmadığını görüyoruz. Cihazlar ya birbirine aşırı derecede benzeyen ve hatta aynı üreticilere ürettirilen modellerden oluyor ya da çağa ayak uyduramayan modeller arasında yer alıyor. Bu da aslında tüm cevabı bize veriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Antalya'da ki yangında son durum? Hasar ne kadar?

Antalya'da ki yangında son durum? Hasar ne kadar?