ANASAYFA Teknoloji Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan coğrafi işaretli ürünlere son teknoloji koruma!

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan coğrafi işaretli ürünlere son teknoloji koruma!

Tarım ve Orman Bakanlığı, zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik gibi olan bitkilerin başında geldiği ürünleri en yeni teknolojilerden biri olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazıyla laboratuvarlarda korumaya başladı.
yazar
Haber Merkezi
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan coğrafi işaretli ürünlere son teknoloji koruma!

Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı, önemli besin değerlerine sahip, ülkemizde çokça yetişen ürünlerin düzenli ve sağlıklı yetiştirilmesi için yoğun mesai harcıyor. TOB zeytinyağı, bal, fındık ve tıbbi aromatik bitkilerin başında bulunduğu, Türkiye'nin coğrafi işaretli bölgelerinde yer alan ürünlerinin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve tescil belgelerinin alınması sürecine devam ediyor.

Bu çabaların yanında ürünlerin sağlıklı ve ideal bir yapıda olması için tüm dünyada kabul görülen, en yeni ve son teknolojilerden olan NMR (Nükleer Manyetik Rezonans) cihazı Türkiye'de kullanılmaya başlandı.

NMR teknolojisi

NMR spektroskopisi, karışımları ayırma ve saflaştırma adımları gerektirmeden moleküler düzeyde hızla analiz edebilen ve gıda bilimindeki uygulamalar için ideal hale getiren bir yöntem olduğu biliniyor. Bu teknoloji Zeytinyağı, Bal, Fındık ve tıbbi aromatik bitkiler gibi ülkemizde bulunan ve önemli olan ürünlerin haritalandırılması, kütüphanelerin oluşturulması ve bu veriler ışığında üreticilerin coğrafi işaretli ürünlerle ilgili tescil belgesi edinmeye yönelik talepler karşılanabilecek.

xx.jpg

"Yeni teknolojilerden yararlanmaya devam edeceğiz”

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla alakalı açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı, açıklamasında “Ülkemizin her köşesindeki değerlerimizin sayısını arttıracağız. AB’den tescil alan 13 ürünümüz var. İnşallah bu sayıyı daha da yukarılara taşıyacağız ve ülkemizin değerlerini dünya sahnesine çıkaracağız. Ülkemizin bu zenginlikleri üzerinden haksız kazancın önüne geçilmesi ve fikri mülkiyet haklarının korunması da coğrafi işaretli ürün sayısının artmasından geçiyor. Ayrıca, resmi kalite işareti olan coğrafi işaretin, ürünün pazarlama gücüne güç kattığı da bir gerçek. Dolayısıyla coğrafi işaretli ürünlerimizi koruma, sayılarını artırma ve gıda güvenilirliğini sağlamada yeni teknolojilerden yararlanmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kabine Toplantısı bugün saat kaçta yapılacak? Hangi konu başlıkları ele alınacak?

Kabine Toplantısı bugün saat kaçta yapılacak? Hangi konu başlıkları ele alınacak?