Yozgat'ta öğrencilerden heyecanlandıran gök cismi keşfi

Yozgat'ın Sorgun ilçesinde bulunan Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler 10 yeni gök cismi keşfetti. Keşfedilen gök cisimleri için öğrenciler adına sertifika düzenlendi.

Yozgat'ta öğrencilerden heyecanlandıran gök cismi keşfi

Öğrenciler tarafından keşfedilen gök cisimlerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ismi ve soy isminin baş harflerinin yanı sıra okulun ve öğrencilerin isimleri rumuz olarak verildi. Öğrenciler kampanyaya 2 yıldır katıldıklarını belirtti.

Asteoit Keşif Kampanyası kapsamında keşfedilen 10 yeni gök cismi öğrenciler tarafından araştırıldı. Keşfedilen gök cisimleri NASA tarafından geçici kodlarla onaylandı.

10 YENİ GÖK CİSMİ KEŞFEDİLDİ

Yozgat'ın Sorgun ilçesindeki Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) eğitim gören ortaokul ve lise öğrencileri, Uluslararası Astronomi Arama İşbirliği (IASC) desteğiyle yürütülen "Asteroit Keşif Kampanyası" kapsamında 10 yeni gök cismi keşfetti.

Yozgat'ta öğrencilerden heyecanlandıran gök cismi keşfi

IASC desteğiyle düzenlenen kampanya kapsamında gönderilen gökyüzü görüntüleri, Sorgun BİLSEM öğrencileri tarafından işlenerek yeni asteroitlerin (Güneş'in etrafında dolanan küçük ve taş benzeri gök cisimleri) izleri araştırıldı.

Öğrenciler tarafından keşfedilen ve "Astrometrica" yazılımı üzerinden analiz edilen gök cisimleri, ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) tarafından geçici kodlarla onaylanarak öğrenciler adına sertifika düzenlendi.

Keşfedilen cisimlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın isminin ve soyadının baş harflerinden oluşan "RTE" ile öğrencilerin, okulun ve öğretmenlerin isimleri rumuz olarak verildi.

7 ATÖLYEDE 75 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR

Sorgun BİLSEM Müdürü Yusuf Ünal, AA muhabirine, kurum bünyesinde 7 atölyede toplam 75 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.

Uzay ve Havacılık Atölyesi'nde ise 10 öğrencinin aktif çalışma yaptığını anlatan Ünal, "Öğrencilerimiz sabit kanat uçak yapımı, dron üretimi ve gökyüzü gözlemlerinin yanı sıra, NASA'nın işbirliğinde düzenlenen asteroit keşif çalışmalarına da katılıyor. Bugüne kadar 10 asteroitin ön keşfini gerçekleştirdik. Bunlardan birine Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ismini verdik. Diğerlerine de okulumuzun, öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin adlarını verdik." diye konuştu.

Uçak Elektroniği Öğretmeni Ahmet Turan Atalay ise kampanyaya 2 yıldır katıldıklarını belirtti.

Öğrencilerin, gönderilen gökyüzü fotoğraflarını "Astrometrica" adlı programla incelediğini anlatan Atalay, "Belirlenen cisimler 3-4 yıl boyunca gözlemleniyor, zararlı olup olmadıkları takip ediliyor. Onay süreci tamamlanan asteroitler, verilen isimlerle uluslararası kayıtlara geçiyor." dedi.

Yozgat'ta öğrencilerden heyecanlandıran gök cismi keşfi - Resim : 2

ÖĞRENCİLERİN UZAY VE ASTRONOMİ MERAKI ARTIYOR

Uzay ve havacılık alanına ilgi duyan öğrencilere bu çalışmalarla yol göstermeye çalıştıklarını ifade eden Atalay, şunları kaydetti:

"Tabii burada bizim amacımız uzay ve havacılığa, astronomiye, yıldızlara olan merakı artırmak, çocuklara bu alanda uzay ve yıldızlarla ilgili bilgiler verebilmek. Uzayda kolonileşmeyle ilgili bu merakı uyandırıp uzayla ilgili çocukların ufuklarını açacak şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Keşfettiğimiz cisimleri 3 harf ve 4 rakamdan oluşan bir kodlama sistemiyle raporluyoruz."

Keşif yapan öğrenciler daha çok astreoit bulmak için çalıştıklarını belirtti. Çalışmalar sayesinde keşfetme meraklarının arttığını ifade eden öğrenciler çalışmaların sonucundan sonra derece memnun olduklarını dile getirdi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER