ANASAYFA Akyurt Ankara'nın bu ilçesinin sit alanı ilan edildiğini eminiz kimse bilmiyor! Türk Hükümdarlarını ağırlayan ilçenin hikayesi şaşırtıyor

Ankara'nın bu ilçesinin sit alanı ilan edildiğini eminiz kimse bilmiyor! Türk Hükümdarlarını ağırlayan ilçenin hikayesi şaşırtıyor

Başkent Ankara'nın ev sahipliği yaptığı 25 ilçesi de birbirinden farklı hikayeleri içinde barındırıyor. Ankara'nın ilçelerinde dikkati çeken özellikler bulunurken Türk Hükümdarlarını topraklarında ağırlayan o adresle ilgili bilinmeyenleri derledik.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Ankara'nın bu ilçesinin sit alanı ilan edildiğini eminiz kimse bilmiyor! Türk Hükümdarlarını ağırlayan ilçenin hikayesi şaşırtıyor

Ülkemizin Başkenti olan Ankara, 25 ilçede 5 milyonun üzerinde bir nüfusu ağırlıyor. Ankara'nın milyonlarca nüfusu içerisinde henüz keşfedilmemiş pek çok bilgi bulunurken ilçelerin hikayeleri de merak ediliyor. Ankara'nın geçmişini öğrenmek isteyen vatandaşların araştırmaları devam ederken merak edilenleri Haberankara.com okurları için derlemeye devam ediyoruz. 

Başkent Ankara'nın ilçeleri arasında yer alan Akyurt ile ilgili az bilinenleri gün yüzüne çıkarmak üzere hazırladığımız içerikte şaşırtıcı bilgilere yer verdik. Akyurt, İç Anadolu Bölgesi’nin Sakarya ve Kızılırmak arasında ve Yukarı Sakarya bölümünde yer alan bir ilçe konumundadır. İşte merak edilen o ayrıntılar…

FUNDALIK ORMANLARIN EV SAHİBİ

Akyurt ilçesinin doğusunda Kalecik, batısında ve kuzeybatısında Çubuk, güneybatısında Pursaklar, güneyinde Altındağ ve güneydoğusunda ise Elmadağ ilçeleri yer almaktadır. Çubuk ovasının güneydoğusunda ve İdris Dağı’nın batısında yer alır. İlçe sınırları içinde en yüksek yer İdris Dağı’nın uzantısı olan Oğlak Kayası yer alırken denizden yüksekliği bin 844 metredir. 

İç Anadolu Bölgesi’nin kurak iklim tipinin görüldüğü Akyurt'ta yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk, sert ve yağışlıdır. İlçe ve çevresinde çok büyük bir oranda bozkır ve çok az da olsa fundalık ve ormanlık alan bulunur. İlçe nüfusu 37 bin 456 iken yüzölçümü 372 kilometrekare, rakım 960 metre ve Ankara şehir merkezine uzaklığı 33 kilometredir.

AKYURT İLÇESİNİN GEÇMİŞİ

Akyurt ve çevresinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından yapılan kazı ve araştırmalarda elde edilen bulgulardan bölgenin Hitit çağından bu yana yerleşim alanı olduğunu göstermiştir. Eski Tunç Çağından 14'üncü yüzyılın başlarına kadar Akyurt ilçesi ve çevresinin yerleşim bölgesi olmasının en büyük etkenleri İpek Yolu üzerinde bulunmasıdır.

İki büyük Türk hükümdarı Timur ve Yıldırım Beyazıt arasında 1402 yılındaki Ankara Savaşı bu yörede (Çubuk Abat Ovası) yapılmıştır. Ayrıca ilçede Eski Tunç Çağı'na ait büyük bir höyük bulunmuştur. Bu bölge Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunca 1. derece sit alanı ilan edilmiştir. Ankara'nın tarihine tanıklık eden bu ilçe doğal güzellikleri ile gezilip görülmesi gereken alanlar arasında yer almaktadır. 

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara'nın o ilçesindeki en meşhur yemek hayrete düşürüyor!

Ankara'nın o ilçesindeki en meşhur yemek hayrete düşürüyor!