ANASAYFA Kültür-sanat Ankaralılar başkentin tarihini evlerini biliyor musunuz? İşte kimsenin bilmediği o zengin kültür

Ankaralılar başkentin tarihini evlerini biliyor musunuz? İşte kimsenin bilmediği o zengin kültür

Ankara'nın kendine özgü pek çok özelliği bulunuyor. Başkentin tarihi ve kültürü merak konusu olurken kentin pek çok bilinmeyeni de bulunuyor. Ankara'nın tarihi evleri vatandaşların dikkatini çekerken o evlerin tarihini de ABB gün yüzüne çıkardı.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Ankaralılar başkentin tarihini evlerini biliyor musunuz? İşte kimsenin bilmediği o zengin kültür

Ankaralılar başkentin tarihini evlerini biliyor musunuz? İşte kimsenin bilmediği o zengin kültür - Türkiye'nin Başkenti Ankara, milyonlarca vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Ankara'nın kültürü ve geleneği kentin yaşayanlarının yanı sıra ziyaretçileri tarafından da merak edilirken Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) de Ankara'nın tanıtılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda ABB Kültür ve Tabiat Daire Başkanlığının katkılarıyla Mimar Faruk Soydemir tarafından hazırlanan 'Ankara ve İlçelerinde Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri ve Evlerden Örnekler' isimli kitabın da okuyucuya sunulacağı açıklandı.

Ankara'da yaşayan Mimar Faruk Soydemir tarafından hazırlanan Ankara ve İlçelerinde Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri ve Evlerden Örnekler adlı kitap, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığının katkılarıyla Başkentlilerle bir araya getirilmeye hazırlanıyor.

ABB'DEN ARŞİVLİK KÜLTÜR MİRASI ÜCRETSİZ TANITILACAK

Başkent Ankara'nın tarihi geleneksel evlerini gelecek nesillere de aktarmak amacıyla arşiv niteliğinde olan Ankara ve İlçelerinde Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri ve Evlerden Örnekler adlı kitap, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle bin adet basılarak ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Kitap içerisinde;

  • Kültür Varlıkları,
  • Ankara ve İlçelerindeki Koruma çalışmaları,
  • Ankara ve İlçelerindeki Geleneksel Evler,
  • Yapım Teknikleri,
  • Mimari Elemanlar,
  • Ankara ve İlçelerindeki Geleneksel Evlerden Örnekler başlıklarında birçok önemli bilgi yer alıyor.

yns-3389.jpg

ABB tarafından yapılan açıklamada ise 128 sayfalık kitabın yazarı Mimar Soydemir, bazı bilgiler verdi. ABB'nin resmi internet sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı bültenlerde görüşlerine yer verilen Mimar Soydemir,''Ankara ve ilçelerindeki geleneksel evler, Türk evlerinin, Anadolu evlerinin genel karakteristik özelliklerini içermektedir. Ankara’nın kuzeyinden Tokat’a kadar olan bölgede güneyinde Niğde’ye kadar olan bölgede bir çember olarak çizersek Bolu, diğer taraftan Afyon ve Kula gibi bölgeler içerisinde geleneksel evlerin karakteristik özellikleri taşımaktadır. Kitapla ilgili benim çalışmam çok uzun süredir devam ediyor. 2002 yılından bu yana bu bölgede geleneksel evler üzerine çalışıyorum.

ihs-1222.jpg

Ankara, Güdül, Beypazarı, Ayaş, Nallıhan, Kalecik gibi geleneksel evlerin yoğun olduğu kırsal kesimi de bunun içerisine katabiliriz. Hem proje çalışmalarım var hem analiz çalışmalarım var hem de evleri inceleme ve belgeleme çalışmalarım var. Bu çalışmaları ben zaman zaman notlarla birlikte yazılı hale getiriyordum. Bunun da toparlanıp kitap haline dönüştürülmesi Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla başladı ve kitap yayınlandı.” ifadelerine yer verdi.

yns-3367.jpg

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından temin edilebilen kiAnkara ve İlçelerinde Geleneksel Evler, Yapım Teknikleri ve Evlerden Örnekler adlı kitaba vatandaşlar ayrıca “https://s.ankara.bel.tr/files/2023/08/22/3f44822322779ee9cc18d36eb877cb43.pdf” adresi üzerinden dijital olarak da ulaşabiliyor. Sizler de Ankara'nın köklü kültürünü tanımak istiyorsanız kitabı temin edebilir ya da dijital ortamda inceleyebilirsiniz.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Buluşmaları'nda gündem, kent hayatı ve hayvan hakları!

Ankara Buluşmaları'nda gündem, kent hayatı ve hayvan hakları!