Ankaragücü yıllardır zaten kendine denk takımlara kaybeden bir takım. Bu mağlubiyet de sürpriz filan değil. Ayrıca futbolun içinde böyle yenilgilerde var.
Sorun biraz kulübün içinde bulunduğu durumla ilgili. Ankaragücü 23 Ekim’de kongre yaptı. Yeni başkan Nuri Muhammet Yaman kongre öncesi, kongrede bitiminden 5 dakika sonra ve kongrenin ardından sürekli sorunları biliyoruz, paramız var, sorunları çözeceğiz gibi açıklamalar yaptı.
Başkan Nuri Muhammet Yaman’ın ve yönetimin iyi niyetinden, bu kulüp için bir şeyler yapmak istediklerinden zerre şüphem yok. Zaten öyle olsa neden gelsinler ki? Üstelik işin içinde Mehmet Yiğiner varsa Ankaragücü adına hep olumlu düşünmek lazım.
Ancak 2 haftadan fazla bir süre geride kalmasına rağmen halen kalıcı transfer yasağı ile ilgili somut bir açıklama gelmedi.
Başkan Yaman’ın en son bana yaptığı bir açıklaması var. Açıklaması güzel, ama artık camia somut bir şeyler görmek istiyor. Örnek vereyim. “Laura sorununu çözdük!”, “Kalıcı yasak tehlikesi bitti!”, “Sigorta+vergi borcunu yapılandırdık!” gibi.
2 YÖNETİMİ DE SUÇLAYAMAM!
Tabii ne bu yönetimi, ne de Gazi Ercüment Tekin yönetimini bir konuda suçlayamam. Ortada Faruk Koca ve İsmail Mert Fırat yönetimlerinden kalan bir enkaz var.
Onlarca transfer yapılıp, takıma doldurulmuş. Ama paraları ödenmemiş. Yenmiş, içilmiş hesapları siz ödeyin denmiş. Mali durumlarla ilgili gelen bilgiler iç açıcı değil. Söylenenden daha vahim olduğu söyleniyor. Mesela FİFA borçlarının aslında 8 milyon Euro’yu bulduğu söyleniyor. Vergi ve sigorta yapılandırılınca rakamın 400 milyona kadar çıkabileceği söyleniyor. Bu rakamlar altından kalkılacak rakamlar değil.
Üstelik kalıcı yasağın gelmemesi için uğraştığımız adama bak! Gaetan Laura. Bu arkadaş Ankaragücü’nün son dönemdeki en kötü transferlerini saysan ilk 5’e girer!.. Kulübün getirildiği duruma bakın!
Bu yazıyı okuyan kimseyi yıkmak istemem ama realist olmak lazım. Bu enkazı ne bu yönetim, ne de bu tarz başka bir yönetim kaldırabilir. Çünkü ortada imkansıza yakın bir durum var.
Sorun çok büyük!
Burayı kurtarmak için Yusuf Tanık, Cantürk Alagöz veya Feridun Geçgel gibi parasının limiti olmayan insanlar gerekli.
İsimleri sadece örnek olsun diye yazdım. Yani Ankaragücü’nün kurtuluş kriteri “çok aşırı zengin” bir başkandan geçiyor.
Bu tip bir iş insanının da şu an Ankaragücü’nü istediği filan da yok.
Olanlarda devasa borcu gördükleri için kenara çekildiler. Murat Ağcabağ, Osman Gazi Kandaş, Hakan Bilgin gibi iş insanları mantıklarını yürüttüler ve riske girmediler.
SERT RAKİP İŞLERİ ZORLAŞTIRDI. EN BÜYÜK SIKINTI ALTERNATİFSİZLİK
Ankaragücü teknik direktörü Recep Karatepe ve oyuncularının Muğlaspor maçında modlarını düşük gördüm. Söz verilen primlerinde tırpanlanarak yatırılması etken mi bilmiyorum. Ama buna çok takılmamaları lazım. Bazı şeyler sanki Muğlaspor maçında takıma yansımış gibi. Zaten rakipte biraz sağlam, fizikli, dirençli bir takımdı. Teknik direktörü çok iyi bir hoca. Uzman değilim ama yıllardır takip ederim. Bu lig konuşulacaksa 1-Bahaddin Güneş 2-Besim Durmuş derim ben. Birde maçta geriye düşünce zaten kapalı savunma açılamadı.
Recep Hoca’nın en büyük sıkıntısı “alternatifsizlik”. Sosyal medyada taraftarların yazdıkları benim de gözüme çarpıyor. “O yedek kalsın, bu şurada oynasın” diye yazılıyor. Herkes haklı. Ama hoca daha fazla haklı. Elinde ideal 11 – 12 oyuncu var. Kulübe de bu 11’e alternatif yok. Hamle oyuncusu yok.
Görüyorsunuz bazen 5 değişiklik bile yapamıyor. 5 değişiklik yaptığı maçlar skoru aldığı maçlar. Muğlaspor türü maçlarda skoru değiştirecek oyuncuyu kulübeden içeri atamıyor. Dünkü maçta stoper Mert Can’ı bile hücum hattına denedi.
Diogo varken, onu yedek bırakma lüksü yok. Mecbur Diogo’yu oynatıyor, Osman Çelik’i de orta sahaya sürüyor. Muhammed Hüseyin Sevgili takıma monte olunca Mahmut Tekdemir’den daha fazla verim aldı. Ancak maç içindeki dokunuşları gerçekten her maçta gayet iyiydi.
Alternatifsiz olmasının en önemli göstergesi Yusuf Emre Gültekin. Altınordu ve Muğlaspor maçlarında yoktu. Pozisyon üretmekte takım ne kadar zorlandı gördünüz. Şu an Ankaragücü’nün en büyük şansı Recep Karatepe. Zaten geçmiş yönetiminin, mevcut takıma en büyük kazançları mevcut takımı oluşturmuş olmaları ve Recep Karatepe ile anlaşmış olmaları diyebiliriz.
Recep hocanın takım içindeki bazı genç oyuncuları daha fazla pişirerek alternatif üretmesi gerekli. Gelişim sağlamaları lazım. Ama bunun içinde zaman lazım.
Maçtan sonra yaşadığım birkaç notu sizinle paylaşarak yazıyı bitirelim.
Miraç Şimşek ile maç sonu kısa bir görüşmem oldu. Milli takımdan affı için yazışmalar yapılmış. Ancak her futbolcunun gönlünde ay – yıldızlı forma yatar. Zaten geçen davette de izin alınmıştı. Bakalım yazışma sonucu ne olacak. Ama izin alınamazsa işler daha da zorlaşır.
Yusuf Emre Gültekin’in söylediğine göre Sincan Belediye Ankaraspor maçında oynaması zor.
Halil İbrahim Pehlivan çıkışta yürümekte bile zorlanıyordu. Bileği dönmüş ve şişmiş. O halde maçı tamamlamış. Sincan’da sahaya çıkıp çıkmayacağı belirsiz. Beklenecek.