ANASAYFA Akyurt Ankaralılar bunu duyunca şoke olacaksınız! O ilçenin eski adı duyanları hayrete düşürdü sizde bilmiyorum demeyin

Ankaralılar bunu duyunca şoke olacaksınız! O ilçenin eski adı duyanları hayrete düşürdü sizde bilmiyorum demeyin

Başkent Ankara'nın 25 ilçesi bulunuyor. 25 ilçeye ev sahipliği yapan Ankara'nın tarihi merak konusu olmaya devam ederken bir ilçenin eski adını öğrenenler resmen hayrete düştü. Ankara'nın meraklıları için o ilçeye dair detayları derledik.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Ankaralılar bunu duyunca şoke olacaksınız! O ilçenin eski adı duyanları hayrete düşürdü sizde bilmiyorum demeyin

Başkent Ankara, köklü tarihi ile milyonlarca insana kucağını açıyor. 25 ilçede yaşayan vatandaşa ev sahipliği yapan Ankara'nın tarihi bir önemi bulunuyor. Tarihi, kültürü, gelenek ve görenekleri ile hemen her vatandaşın bir gün görmek, ziyaret etmek ve keşfetmek istediği Ankara, Türkiye'nin merkezi konumunda bulunuyor.

25 ilçeye ev sahipliği yapan Ankara'da her ilçenin ayrı bir hikayesi bulunuyor. Hikayesi olan ilçeler arasında yer alan Akyurt'ta eski adı ve tarihi ile dikkatleri çekiyor. Ankara'nın merkezine nispeten uzak ilçeler arasında yer alan Akyurt'un tarihi ile ilgili merak edilenleri derledik.

AKYURT'UN ESKİ ADINI BİLİYOR MUSUNUZ?

Akyurt ilçesi, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara sınırları içerisinde geniş ve düz bir arazi üzerinde kuruludur. Akyurt ilçesinin kuzeyinde Çubuk, doğusunda Kalecik, batısında Pursaklar, güneybatısında Elmadağ ilçeleri bulunurken ilçe merkezi Çankırı, Kastamonu ve Sinop'u Ankara'ya bağlayan Devlet Karayolu üzerinde bulunuyor. Ankara merkeze uzaklığı 32 kilometre olan Akyurt ilçesi, önceden Çubuk ilçesine bağlı bir beldeydi.

ekran-goruntusu-2023-09-30-122135.png

20 Mayıs 1990 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Çubuk ilçesine bağlı 15 köy ile ayrılarak ilçe olma hakkı elde etti. Eski ismi Ravlı olan Akyurt ilçesinin bu ismi binlerce Ankaralı tarafından henüz bilinmiyor. Ravlı kelimesi, “nereye varsa başarı gösterir” anlamına gelmektedir. Oğuz Türkçesi’nde karşılığı Avlu, Evli, Ivli olarak verilmiştir.

ekran-goruntusu-2023-09-30-122153.png

Cumhuriyet döneminde Akyurt isminin ortaya çıkışı ve ilçeye verilmesi Ravlı’nın yurt olması ile Akyurt olarak değiştirilmiştir.

ekran-goruntusu-2023-09-30-122144.png

AKYURT İLÇESİNDE TURİSTİK ALANLAR DA BULUNUYOR

Yüzölçümü 258 kilometrekare olan Akyurt ilçesinin kuzeyinde Kalecik'e bağlanan yol üzerinde Tekebeli Dağı, güneyinde Hüseyin Gazi Tepesi, doğusunda ise İdris Dağı bulunmaktadır.

ekran-goruntusu-2023-09-30-122226.png

Bölgede faaliyet gösteren 390 civarındaki sanayi kuruluşu ile yaklaşık 30 bin kişi istihdam edilmektedir. Turistik alanları ile her yıl binlerce vatandaşı ağırlayan Akyurt ilçesi, Ankara Esenboğa Havalimanı'na yakın bir konumda bulunmaktadır.

akyurt-ankara-01.jpg

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
BYD Auto Türkiye'de hangi modelleri satacak, satışlar ne zaman başlayacak, fiyatlar ne kadar olacak?

BYD Auto Türkiye'de hangi modelleri satacak, satışlar ne zaman başlayacak, fiyatlar ne kadar olacak?