ANASAYFA Akyurt Ankara'nın bilinen en eski tarihi! Akyurt Balıkhisar Höyüğü

Ankara'nın bilinen en eski tarihi! Akyurt Balıkhisar Höyüğü

Başkent Ankara'nın her köşesi ayrı bir tarihi doku. Ankara bulunduğu jeopolitik konumu sayesinde yüzyıllarca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Balıkhisar Hüyüğü'de Ankara'da bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri.
yazar
Haber Merkezi
Ankara'nın bilinen en eski tarihi! Akyurt Balıkhisar Höyüğü

Ankara yıllarca bulunduğu konum dolayısı ile geçiş güzergahı olarak kullanılırken, aynı zamanda da bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Kentin her köşesi ayrı bir tarihi dokuyla örtülü. Ankara'nın Akyurt ilçesinde bulunan Balıkhisar Hüyüğü'de Ankara'da bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri. Özellikle kentte bulunan üniyersitelerin arkeoloji bölümünde okuyan öğrenciler ve öğretim görevlilerin vazgeçilmez noktalarından biri.

TARİHİ M.Ö 3000'Lİ YILLARA DAYANIYOR

Balıkhisar Höyüğü, Ankara ilinin Akyurt ilçesinde bulunan bir höyüktür. Höyük, ilçe merkezinin yaklaşık 9 kilometre kuzeyinde, Balıkhisar köyünün 1 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Höyük, yaklaşık 15 metre yüksekliğinde ve 100 metre çapındadır. Höyük, ilk olarak 1999 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi tarafından kazılmıştır.

balikhisar-koyu-hoyugu-03afdb.jpg

Kazılar sonucunda höyüğün MÖ 3000'li yıllara kadar uzanan bir yerleşim yeri olduğu tespit edildi. Höyükte yapılan kazılarda, Hitit, Eski Tunç ve Frigler dönemine ait seramik, vazo, testi gibi kalıntılar bulundu. Höyükte yapılan kazılarda, Hitit dönemine ait bir tapınak kalıntısı da bulundu.

Tapınak, kerpiçten yapılmış ve dikdörtgen planlıdır. Tapınağın içinden çeşitli seramikler ve süs eşyaları bulundu.

Eski Tunç dönemine ait bir yerleşim yeri olan Balıkhisar Höyüğü, Ankara'nın önemli tarihi ve kültürel zenginliklerinden biridir. Höyük, günümüzde ziyarete açıktır.

esenboga-yerlesimi-3.jpg

BALIKHİSAR HÖYÜĞÜ'NÜN ÖNEMİ

Balıkhisar Höyüğü, Ankara'nın en önemli arkeolojik alanlarından biri olarak biliniyor. Höyük, Ankara'nın eski tarihini aydınlatması açısından önemlidir. Höyükte yapılan kazılar sonucunda, Ankara'nın MÖ 3000'li yıllardan itibaren yerleşim yeri olduğu tespit edildi. Höyükte bulunan Hitit tapınağı kalıntısı, Ankara'nın Hitit döneminde önemli bir yerleşim yeri olduğunu gösteriyor. Balıkhisar Höyüğü, Ankara'nın turizm potansiyelini artırması açısından da önemlidir. Höyük, günümüzde ziyarete açıktır ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

harmanyeri.jpg

BALIKHİSAR HÖYÜĞÜ'NE NASIL GİDİLİR?

Balıkhisar Höyüğü, Ankara'nın Akyurt ilçesinde bulunuyor. Höyüğe ulaşmak için Akyurt ilçe merkezine geldikten sonra Balıkhisar köyüne doğru giden yolu takip etmek gerekiyor. Höyük, köyün yaklaşık 1 kilometre kuzeyinde yer alıyor. Höyüğe özel araçla veya toplu taşıma araçlarıyla ulaşım mümkündür. Toplu taşıma ile gitmek isteyenler, Akyurt ilçe merkezinden Balıkhisar köyüne giden dolmuşlara binebilirler.

Haberankara.com

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Milli sporcu Şahika Ercümen dünya rekorunu kırmak için nefesini 105 metre derinlikte tutacak

Milli sporcu Şahika Ercümen dünya rekorunu kırmak için nefesini 105 metre derinlikte tutacak