ANASAYFA Ekonomi Harçlar ve vergilerde zam kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Zamlar kalem kalem hesaplandı

Harçlar ve vergilerde zam kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Zamlar kalem kalem hesaplandı

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarı yüzde 50 oranında artırıldı. Telefon kullanım izin harcı ise 20 bin TL olurken KDV artışları da gerçekleşti. İşte yeni zamlar...
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Harçlar ve vergilerde zam kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Zamlar kalem kalem hesaplandı

Harçlar ve vergilerde zam kararları Resmi Gazete'de yayımlandı! Zamlar kalem kalem hesaplandı - 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. 7 Temmuz Cuma 2023 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanı kararı ile vergi ve harçlarda artış yaşandı.

VERGİ VE HARÇ ZAMMI YAĞMURU

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında;

Çalışma İzni, Çalışma İzni Muafiyeti, Vize, Dışişleri Bakanlığı Tasdik,Yargı, Noter, Vergi Yargısı, Tapu ve Kadastro, Konsolosluk, Pasaport, İkamet Tezkeresi, Diploma, Gemi ve liman, İmtiyazname, Ruhsatname ve Trafik harçlarını kapsayan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tariflerde yer alan maktu harçlara yüzde 50 oranında artış yapıldı.

screenshot-24.jpg

Trafik harçları kapsamında bulunan 'Sürücü belgesi harçları' yapılan artıştan hariç tutuldu.

screenshot-15.jpg

KDV'DE ARTIŞ

Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre; mal ve hizmetlerde uygulanan yüzde 18'lik Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 20'ye çıkarıldı. Bazı mal ve hizmetler için uygulanan yüzde 8'lik KDV ise yüzde 10'a yükseltildi.

screenshot-14.jpg​​​​​​​

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARIN KULLANIM HARCINA ZAM

"Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı" (IMEI kayıt ücreti) ise 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseltildi.

mei-kayit-ucreti-20-000-tlye-cikti.jpg

TÜKETİCİ KREDİLERİ BMSV'DE ARTIŞ

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseltildi.

screenshot-23.jpg​​​​​​​

ŞANS OYUNLARI VERGİSİ ARTTI

At yarışlarında yüzde 14, vergi spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 10 ve diğer şans oyunlarında yüzde 20 oranında artış yapıldı.

screenshot-9.jpg​​​​​​​

MTV İKİ KAT FAZLA ÖDENECEK

Açıklanan harç ve vergi artışlarının yanında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) önceki gün sunulan torba yasada da Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) bir defaya mahsus 2 katına çıkarılması, kurumlar vergisi oranının ise şirketler için yüzde 20'den 25'e, finansal kuruluşlar için ise yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarılması öngörüldü.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kripto para piyasasının değeri 1,2 trilyon doları aştı! En yüksek seviyesine ulaştı!

Kripto para piyasasının değeri 1,2 trilyon doları aştı! En yüksek seviyesine ulaştı!