ANASAYFA Evren Ankara'nın o ilçesinde yaşayanlar bile teklifi bilmiyor! 41 yıllık ilçenin adı resmen değişiyor

Ankara'nın o ilçesinde yaşayanlar bile teklifi bilmiyor! 41 yıllık ilçenin adı resmen değişiyor

Başkent Ankara'nın köklü tarihine tanıklık etmiş bir ilçe için CHP'den TBMM'ye isim değişikliği teklifi gitti. Türkiye'de 100 il 1000 ilçe projesi için bekleyiş devam ederken Ankara'nın bir ilçesinin adının değişmesi için verilen teklif de Ankaralılar tarafından henüz pek fazla bilinmiyor.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Ankara'nın o ilçesinde yaşayanlar bile teklifi bilmiyor! 41 yıllık ilçenin adı resmen değişiyor

Türkiye'nin Başkenti konumunda bulunan Ankara, 25 ilçeye ev sahipliği yapıyor. Her ilçede farklı bir nüfusu ağırlayan Ankara'da zaman zaman farklı konular gündeme geliyor. Neredeyse 6 milyon insana ev sahipliği yapan Ankara'nın bazı semt ve ilçeleri için isim değişikliği konuları da gündeme gelmeye devam ediyor. 

Başkent Ankara'nın 25 ilçesi arasında yer alan Evren ilçesi için yeni bir teklif gündeme geldi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ecz. Gamze Taşcıer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) teklif götürdüklerini duyurdu. Haberankara.com olarak merak edilen ve birçok Ankaralının bilmediği teklife ilişkin detayları derledik. CHP Ankara Milletvekili Ecz. Taşcıer'in TBMM Başkanlığı'na sunduğu teklifte ‘’Ankara İli Evren İlçesinin Adının Çıkınağıl Olarak Değiştirilmesine Dair Kanun Teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur. Gereğinin yapılmasını arz ederim.'' ifadeleri yer aldı. 

EVREN İLÇESİNDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ TALEBİ

CHP tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan teklife göre gerekçeli karar da açıklandı.  Bu karar kapsamında gerekçe de şöyle denildi;

‘’Ankara'nın 25 ilçesinden biri olan ve bugün resmi adı Evren olan ilçemizin tarihi, Hititler dönemine kadar uzanmaktadır. Bu uygarlıktan sonra bölgede sırasıyla Asurlular, Frigyalılar, Romalılar, Persler, Bizanslılar, Büyük Selçuklular, Anadolu Selçukluları, Anadolu Beylikleri ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüşlerdir.
1963 yılında Şereflikoçhisar'a bağlı bir belediye olan Çıkınağıl'ın adı, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en karanlık dönemlerinden olan 12 Eylül 1980 darbesinin ardından, 1983 yılında darbeci Kenan Evren'in kendi soyadını vermesiyle Evren olarak değiştirilmiştir.

1990 yılında çıkarılan bir yasa ile ilçe statüsüne kavuşmuştur.'' Haberankara.com olarak detayları derlediğimiz gerekçeli kararın devamında ‘’Ancak darbenin üzerinden geçen 43 seneye rağmen, darbeci komutan Kenan Evren'in adı hala ülkemizin pek çok noktasında caddelerde, sokaklarda, parklarda yer almaktadır. Ankaramızın güzide ilçesi de ne yazık ki resmi olarak bugüne kadar bir darbecinin ismi olarak kalmıştır. Ülkemiz demokrasisine darbe yapan bir şahsın isminin Başkent'in bir ilçesinde yaşaması kabul edilemez. Hali hazırda ilçe halkı da günlük hayatlarında isim olarak Çıkınağıl'ı kullanmaktadır. Kanun teklifimiz ile, hemşerilerimizin de yoğun talepleri göz önüne alınarak, Evren ilçesinin adının özüne dönülerek tekrar Çıkınağıl olması amaçlanmaktadır.'' denildi. Maddeli gerekçeler ise şöyle sıralandı;

MADDE GEREKÇELERİ
MADDE 1- Ankara iline bağlı Evren ilçesinin adının Çıkınağıl olarak değiştirilmesi
amaçlanmaktadır.
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.

ANKARA İLİ EVREN İLÇESİNİN ADININ ÇIKINAĞIL OLARAK
DEĞİŞTİRİLMESİNE DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- Ankara iline bağlı Evren ilçesinin adı "Çıkınağıl" olarak değiştirilmiştir.
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanunun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

Öte yandan şu anda Evren ilçesine bağlı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 9 köy ve 5 mahalle bulunuyor. Teklife verilecek yanıt ise merak ediliyor.

Haberankara.com / alınamaz , çalınamaz, kopyalanamaz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara dahil 73 ilde Mercek-7 operasyonu! 1264 gözaltı

Ankara dahil 73 ilde Mercek-7 operasyonu! 1264 gözaltı