ANASAYFA Ekonomi Vergi ve harçlarda zamlı dönem başladı! Vergi ve harçlarda rekor artış

Vergi ve harçlarda zamlı dönem başladı! Vergi ve harçlarda rekor artış

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte vergi ve harç ücretlerinde rekor artışa gidildi. Alınan karar bugün itibariyle yürürlüğe girerken vatandaşın yükü bir kez daha arttı.
yazar
Azra KOÇAK
İnternet Haber Editörü
Vergi ve harçlarda zamlı dönem başladı! Vergi ve harçlarda rekor artış

Vergi ve harçlarda zamlı dönem başladı! Vergi ve harçlarda rekor artış - Ülkemizde 7 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı imzası ile yayımlanan kararla vergi ve harç ücretleri artırıldı. Katma Değer Vergisi (KDV) ile harçlara zam geldi. Yüzde 18 oranındaki KDV oranı yüzde 20’ye, temel gıda hariç temel ihtiyaç ürünlerinde yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranı da yüzde 10’a yükseltildi.

VERGİ VE HARÇLARDA YENİ DÖNEM

Artan KDV bebek bezi, şampuan, deterjan, sabun, tuvalet kağıdı gibi temel ihtiyaç ürünleri ve yeme - içme sektöründe 8 olarak uygulanan KDV'nin bundan böyle yüzde 10 olarak uygulanmasına karar verildi. Yeni oranlar 10 Temmuz Pazartesi günü itibarıyla uygulanmaya başlayacakken yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için alınan harç tutarı da 8 Temmuz itibarıyla 6 bin 91 liradan 20 bin liraya yükseldi.

Yüzde 20 oranında uygulanacak olan KDV oranı ise otomobil, mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, sigara ve alkol gibi pek çok kategorideki mal ve hizmeti kapsayacak. Otomobillerde de KDV, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükselecek. Yüzde 20’lik KDV oranı benzin, tütün, alkol ve elektronik cihazlar için de geçerli olacak.

“Şans Oyunları Hasılatından Alınan Vergi, Fon ve Payların Düzenlenmesi Hakkında Kanun” kapsamında şans oyunları vergisindeki oranlar da yeniden düzenlendi. Şans oyunları vergisi; spor müsabakalarına dayalı müşterek bahislerde yüzde 5’ten yüzde 10’a, at yarışlarında yüzde 7’den yüzde 14’e ve diğer şans oyunlarında yüzde 10’dan yüzde 20’ye yükseldi.

Tüketici kredilerinde Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BMSV) yüzde 10’dan yüzde 15’e çıktı. Böylece faiz, komisyon ve ücret gelirleri üzerinden alınan vergi yüzde 50 artacak.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Harçlar Kanunu’na bağlı bazı tariflerde yer alan maktu harçlarda da bugünden geçerli olmak üzere yüzde 50 oranında artışa gidildi. Tapu, pasaport, noter, yargı, ruhsat, diploma ve vize harçları yüzde 50 oranında artırılırken, yüzde 4 üzerinden alınan tapu harcı yüzde 6’ya çıktı.

Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonları için alınan harç ise 6 bin 91 TL’den, 20 bin TL’ye yükseldi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ankara Keçiörengücü yeni sezon için hazırlıklarını sürdürdü!

Ankara Keçiörengücü yeni sezon için hazırlıklarını sürdürdü!