Konu ile ilgili açıklama İtfaiye Daire Başkanlığı AR-GE ve Halkla İlişkiler Amiri Fatih Güler tarafından geldi. Güler, yaptığı açıklamasında yangınların yüzde 40'ının çöp ve konteyner üzerinde yüzde 15'inin araç ve yüzde 15'inin de konut alanlarında meydana geldiğini belirtti.
Açık alanlarda çöplerin yakılmaması gerektiğinin altını çizen Güler, çöplerin imhasının geri dönüşümde yapılması gerektiğini ifade etti. Çöplerin imhasının geri dönüşüm tesislerinde yapıldığını ifade eden Güler, "Ayırdığımız çöpler zaten bu tesislerde işleniyor, bizim çöp yakmamıza gerek yok" dedi.
EKİP, 7.898 OLAYDA GÖREV ALDI
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) İtfaiyesi yılın ilk 4 ayında 3 bin 202 yangına müdahale etti. Ankara İtfaiyesi, yılın ilk 4 ayında 7 bin 898 olayda görev aldı. Bu olayların 3 bin 202'sini yangınlar, 3 bin 203'ünü kurtarma, 501'ini trafik kazası, 195'ini ise su baskını oluşturdu.
İtfaiye ekipleri, müdahale için çıktığı 797 olaydan 315'inin asılsız ihbar olduğunu tespit etti, 482 vakada ise ihbarın geçersiz olduğu anlaşılınca yoldan döndü.
Yangınların 1207'si açık ateş kaynaklı çöp yangını, 352'si araç, 344'ü otluk alan, 302'si konut, 139'u iş yeri, 108'i ise baca yangını olarak kaydedildi.
İtfaiye ekipleri, 229 kişiyi asansörden, 64 kişiyi ise bayrak asarken mahsur kaldıkları yerden kurtardı. 274 intihara teşebbüs olayına müdahale eden ekipler, 94 kişinin parmağında sıkışan yüzüğü keserek çıkardı.
"YETERLİ ÖNLEM ALINMADIĞI ZAMAN YANGINLAR MEYDANA GELEBİLİYOR"
İtfaiye ekiplerinin faaliyetleri hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan ABB İtfaiye Dairesi Başkanlığı AR-GE ve Halkla İlişkiler Amiri Fatih Güler, "Ankara İtfaiyesi 2025 yılının ilk 4 ayında 7 bin 898 olaya müdahale etmiştir. Bunun 3 bin 202'si yangın olayıdır." dedi.
Güler, bu yangınların yüzde 40'ının çöp ve konteyner, yüzde 15'inin araç, yüzde 15'inin konut, geri kalan kısmının ise çeşitli yangınlar olduğunu belirterek, "Yangınların çıkış nedeni genel olarak insan kaynaklı, aslında tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu çıkıyor. Yeterli önlem alınmadığında yangın, felakete dönüşebiliyor. Özellikle söndürülmeden atılan tütün ürünleri fark edilmeden yangına yol açabiliyor. Açık ateş kaynağı zaten rüzgarla birleştiği zaman yangın kontrol dışına çıkıyor ve büyük yangınlar meydana getiriyor. Bu da büyük trajediler ve felaketlere sebep oluyor." diye konuştu.
Güler, açıklamasının devamında kırsal bölgelerde, köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde çıkabilecek yangınlara erken müdahale amacı ile su tankeri projesinin hayata geçirildiğini belirtti. B1403 vatandaşa yangın müdahale eğitimi verdiklerini belirten Güler, bu şekilde yangınlara anında müdahale edilebileceğinin altını çizdi.