Ankara Kalesi'nin altındaki 1.200 metrekarelik sığınak ilgi çekiyor

Ankara’da ikinci dünya savaşı yıllarında yapılmış bir sığınak yeniden gündem oldu. Ankara Kalesi’nin altında bulunan sığınağın yapım hikayesi ilgi çekiyor.

Ankara Kalesi'nin altındaki 1.200 metrekarelik sığınak ilgi çekiyor

Ankara’da yapılmış bir sığınak yeniden gündem oldu. Ankara Kalesi’nin altında bulunan bu sığınağın yapım hikayesi de oldukça ilgi çekici bulunuyor. Zaman zaman Ankara’da gündem olan bu sığınak ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyenler olabiliyor. Ankara Kalesi’nin alt kısmında yer alan bölgede inşa edilen sığınağın yapım süreci ikinci dünya savaşının yaşandığı dönemlerde gerçekleşti.

SIĞINAK YAPILDI!

İkinci dünya savaşının olduğu yıllarda ülkeler tam bir kaos içerisinde kalmıştılar. Türkiye’nin de savaşı katılması istenmiş ama Türkiye savaşın son kısmına kadar tarafsız kalmış ve en sonda savaş biterken kararını vermişti. Böylece Türkiye’nin zarar görmesi önlenmişti. Ancak o dönemler uçaklarla Avrupa’da ülkeler bombalanabiliyordu. Zamanın idarecileri buna karşın bir önlem almak amacıyla kısmi bir çözüm olarak sığınak yapımına yöneldiler. Bu sığınaklardan birisi de Ankara’da yapıldı.

Ankara Kalesi'nin altındaki 1.200 metrekarelik sığınak ilgi çekiyor

ALMANLAR DESTEK VERDİ

Ankara’da yapılan sığınağın adresi Ankara Kalesi’nin altı oldu. Büyük bir kayanın üzerine kurulu olan Ankara Kalesi bu açıdan güvenli olacaktı. Burada amaç hükümetin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin saldırı olması durumunda dahi güven içerisinde çalışmasını sağlamaktı. Bunun için de Almanların da kısmi desteği ile Ankara Kalesi’nin altına bir sığınak inşa edildi.

10 SALON, 15 ODA!

Ankara Kalesi’nin altında bulunan sığınak 1.200 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Burada kısa süreli olarak 3.600 kişi ve uzun süreli olarak da 1.2000 kişi kalabilecekti ve bu kişilerin tüm ihtiyaçları karşılanabilecekti. Ancak Türkiye’ye herhangi bir saldırı olmadığı için bu sığınak hiç kullanılmadı. 1940’lı yıllarda yapılan sığınak çelik kapılarla korunuyor ve toplamda üç kapısı bulunuyor. Ancak zamanla iki kapı zemine oturduğu için tek kapı şu anda aktif olarak kullanılabiliyor. Sığınak içerisinde 10 salon, 15 oda, 10 koridor, 12 tuvalet, 8 pisuar, 12 lavabo, 2 su motoru, 1 su deposu, havalandırma, ısıtma, aydınlatma ve yangın ihbar sistemleri yer alıyor.

Ankara Kalesi’nin altında bulunan sığınak ile ilgili olarak müze sığınak ve kültür merkezi çalışmaları yapılmıştı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER