Türkiye'nin kültürel mirasını yaşatan önemli müzelerden biri olan Ankara Etnografya Müzesi, başkentin Altındağ ilçesinde ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Cumhuriyet döneminin ilk müzelerinden olan yapı, 18 Temmuz 1930 tarihinde kapılarını açarak Türk kültür ve sanat tarihine ışık tutuyor.
Kurtuluş Savaşı yıllarında halkın cuma namazlarını kıldığı ve Namazgâh Tepesi olarak bilinen alanda inşa edilen müze, ilk başta Arkeoloji Müzesi olarak planlandı. Ancak süreç içinde alınan kararla Resim ve Heykel Müzesi’ne dönüştürülmesi gündeme geldi. Nihayetinde 1930’daki resmi açılış töreninin ardından bugünkü işlevini kazanan müze, Türk halk yaşamının izlerini sergileyen bir etnografya merkezi haline geldi.
ATATÜRK’ÜN NAAŞINA EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Etnografya Müzesi, Cumhuriyet mimarisinin önde gelen isimlerinden Arif Hikmet Koyunoğlu’nun imzasını taşıyor. Dikdörtgen planlı, tek kubbeli yapının taş duvarları Ankara'nın karakteristik küfeki taşıyla kaplanmış durumda. Geniş bir merdivenle çıkılan müzenin görkemli girişi, mermer alınlık ve oymalarla süslenmiş.
Binanın merkezinde yer alan kubbeli hol ve iç avlu, ziyaretçileri tarihi bir yolculuğa davet ediyor. Ortasında mermer havuz bulunan avlu, daha sonra Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün naaşına geçici kabir olarak tahsis edilerek Türk tarihindeki önemli anlara da ev sahipliği yaptı.
ZENGİN KOLEKSİYONUYLA GÖZ DOLDURUYOR
2019 verilerine göre 28 binden fazla eserin sergilendiği müze, Türk kültürünün nadide örneklerini ziyaretçileriyle buluşturuyor. Türk kıyafetlerinden el yazmalarına, işleme eserlerden ahşap ve taş eserlere kadar geniş bir koleksiyona sahip olan müze; sünnet odası, Türk kahvesi kültürü ve geleneksel silahlar gibi özel bölümleriyle de dikkat çekiyor.
Müze girişinde ziyaretçileri karşılayan ve Pietro Canonica tarafından yaptırılan bronz Atatürk Heykeli ise, Türkiye Cumhuriyeti’nin modernleşme sürecine atıfta bulunuyor.
Değerli HaberAnkara.com okurları,
HaberAnkara.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da HaberAnkara.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılamaz.
HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, HaberAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
HaberAnkara.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.