Ankara Hamamönü’nde yer alan Karacabey Camii, 15. yüzyıldan günümüze uzanan geçmişiyle dikkat çekiyor. Günümüzde Hacettepe Hastanesi arazisi içinde yer alan cami, mimari yapısıyla Ankara’daki Bursa tarzı camilerin bilinen tek örneği olma özelliğini taşıyor.
VARNA’DA ŞEHİT DÜŞTÜ ANKARA’YA GETİRİLDİ
Tarihi kitabesinde inşa yılı net olarak okunamasa da, dönemin önemli isimlerinden Mübarek Galib Paşa’nın aktardığına göre cami 1427-1428 yıllarında (Hicri 831) inşa edildi. “Damat Karaca Paşa” olarak anılan Karacabey, Varna Muharebesi’nde şehit düştükten sonra Ankara’ya getirildi ve caminin içinde yer alan avluya defnedildi.
Karacabey Camii, sadece bir ibadet mekânı değil; yanındaki türbe, girişteki çeşme ve bitişiğindeki Karacabey Hamamı ile birlikte klasik bir Osmanlı külliyesiydi. Caminin mimarı, kitabelerde yer alan bilgilere göre Ebubekiroğlu Ahmet’ti.
EN SON 2005’TE RESTORE EDİLDİ
Cami, ilk kez III. Selim döneminde onarıldı. 1892’de meydana gelen depremde zarar gördü ve 1894’te restore edildi. Bu onarım sırasında yapı, ne yazık ki özgün mimarisinin büyük bir kısmını kaybetti. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise Karacabey Camii, 1938, 1943 ve 2005 yıllarında tekrar restore edildi.
2005’teki son büyük restorasyon çalışmasında, caminin yüzyıllar içinde geçirdiği değişiklikler detaylı şekilde incelendi. İlk planının, İzmir’in Tire ilçesindeki Yahşi Bey Camii ile aynı olduğu ortaya çıktı ve bu doğrultuda aslına uygun şekilde onarıldı. Bu süreçte, caminin geçmişinde bulunmayan bir kule de kubbenin üzerine eklendi.