Ankara’nın Ulus’ta yer alan Suluhan, Osmanlı döneminden günümüze ulaşan nadide yapılardan biri olarak kentin tarihi dokusunu yaşatmaya devam ediyor.
HASAN PAŞA TARAFINDAN YAPTIRILDI
Halk arasında "Hasanpaşa Hanı" ve "Ankaravî Hanı" olarak da bilinen bu yapı, II. Bayezid döneminin önde gelen emirlerinden Hasan Paşa tarafından 1508-1511 yılları arasında yaptırıldı. İnşa kitabesi bulunmayan yapının, 1508 tarihli vakfiyesi ve 1511 tarihli zeyli, bu zaman aralığını işaret ediyor.
TİPİK BİR ŞEHİR HANI
İki katlı, iki avlulu ve taş malzeme ile inşa edilmiş olan Suluhan, dönemin tipik şehir hanı mimarisini yansıtıyor. 1688 yılına ait kayıtlarda ilk kez "Suluhan" adıyla anılan yapıya bu tarihte su sistemi eklendiği, birinci avlusuna şadırvan ve mescit, ikinci avlusuna ise bir hamam inşa edildiği düşünülüyor.
ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN İNŞA EDİLDİ
Osmanlı döneminde kahve ve iplik ticaretinin yapıldığı han, zamanla çeşitli değişimlere uğradı. 1929 yılında meydana gelen Balıkpazarı yangınında büyük hasar gördü. 1940’lı yıllarda sadece dış duvarları ayakta kalan yapı, 1950’lere kadar sebze ve meyve satış yeri ile küçük çaplı bir hal olarak hizmet verdi.
1969 yılında hanın yıkılarak yerine iş hanı yapılması gündeme gelse de, bu plandan vazgeçildi. Kültürel mirasa sahip çıkma anlayışıyla 1984 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından özgün yapısına uygun şekilde restorasyona alınan Suluhan, kesme taş ve moloz taş kullanılarak aslına uygun şekilde yeniden düzenlendi.
EVLENECEK ÇİFTLERİN İLK ADRESİ
Günümüzde ise Suluhan, içerisinde çeşitli dükkanların bulunduğu bir alışveriş mekanı olarak hizmet veriyor. Özellikle düğün ve kına gecesi malzemelerinin satıldığı bu yer, evlenecek çiftlerin ilk ziyaret ettiği adreslerden bir tanesi.