Türkiye'nin pandemi öncesi ve sonrasnıda sınır komşusu ülkelerden aldığı yoğun göçten en çok etkilenen illerin başında yer alan Ankara'da ikinci göç dalgası Kahramanmaraş Depremi sonrasında yaşanmıştı. 11 ilde büyük yıkıma neden olan binlerce kişinin ölmesine neden olan depremin ardından Ankara'ya büyük bir göç dalgası yaşanmıştı.
ANKARA'DA TRAFİĞE KAYITLI ARAÇ SAYISI SON 3 YILDA 484 BİN ARTARAK 2 MİLYON 743 BİNİ AŞTI!
Yaşanan yoğun göç kendisini trafikte de hissettirmeye başladı. Başkent Ankara'da son 3 senede yaşanan yoğun göçün etkisiyle trafiğe kayıtlı araç sayısı 484 bin adet artış gösterdi. TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre Ankara'da trafikte kayıtlı araç sayısı 2 milyon 743 bin 498 adete ulaştı.
ANKARA'DA TRAFİK SORUNU NASIL ÇÖZÜLÜR, HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Araç sayısında yaşanan artış büyük bir trafik sorununa neden olurken yapay zeka yaşanan sorunun çözümü için önerilerini şu şekilde sıraladı:
Singapur ve Hong Kong gibi nüfus yoğunluğu olan şehirlerde metro ve tramvay hatları kullanılarak yaşanan sorunun çözüldüğünü belirten yapay zeka Ankara için de benzer projelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Trafik akışını optimize eden akıllı sinyalizasyon sistemleri Ankara için ikinci çözüm önerisi oldu.
Bisiklet yollarının genişletilmesi ve sayısının arttırılması, bisikletle ulaşımın teşvik edilmeis üçüncü çözüm önerisi olarak sunuldu.
4. aşamadaki çözüm önerisi akıllı ulaşım sistemlerinin yaygınlaştırılması ve iyileştirilmesi oldu.
Elektrikli ve paylaşımlı araçlar hem karbon salınımını azaltmak için elektrikli otobüs filosu, trafik yoğunluğunu düşürmek için ise paylaşımlı araç sistemi önerildi.
Otobüs ve minibüs seferlerinin arttırılması ise öne çıkan son çözüm önerisi oldu. Sorunsuz işleyen bir toplu taşıma sisteminin insanları bireysel araç kullanımından uzaklaştırarak toplu taşımaya yönlendireceği belirtildi. Siz Ankara'da trafik sorununun çözümü için hangi yöntemin uygulanması gerektiğini düşünüyorsunuz?