Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi için Japonya'dan reform çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) için tartışmalara Japonya da katıldı. Japon devlet yetkilileri BMGK’Nin daha temsil edilebilir olması gerektiğini belirttiler.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi için Japonya'dan reform çağrısı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dünyada tartışılmaya devam ediyor. BMGK’nin temsil özelliğinin sınırlı olması ve kararların alınmasında bazı ülkelerin ortaya koydukları tavırlardan dolayı sorunların çözülemediği belirtiliyor. Bunun en net örneği İsrail konusunda yaşandı. İsrail’e ABD’nin destek vermesinden dolayı BMGK tarafından herhangi bir yaptırım uygulanamadı.

Japonya’da önemli bir açık oturum düzenlendi. Bu açık oturuma Japonya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Takuma Miyaji, BMGK'de Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar katıldılar. BMGK’ye yönelik bu toplantıda önemli eleştiriler yapıldı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi için Japonya'dan reform çağrısı

JAPONLAR DA ELEŞTİRİYOR

Japonya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) güncel sorunlarla mücadele edebilmesi için en kısa zamanda kapsamlı bir reforma ihtiyaç duyduğunu açıkladı. Japonya Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Takuma Miyaji, BMGK'de Pakistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Muhammed İshak Dar'ın başkanlığında, ihtilafların barışçıl çözümüne ilişkin düzenlenen açık oturumda konuştu.

TEMSİL EDİLEBİLİR OLMALI

Takuma, güncel küresel sorunlar karşısında BMGK'nin hiç olmadığı kadar önemli olduğunu ifade etti. BMGK'nin uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunacak ve çağın ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde en yakın zamanda reforma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Takuma, BMGK'nin daha temsil edilebilir, meşru ve etkin hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Küresel sorunların üstesinden gelmek için uluslararası toplumun birleşmesi gerektiğini vurgulayan Takuma, bu noktada hukukun üstünlüğünün önemine dikkati çekti. Takuma, hiçbir ülkenin, mevcut durumu tek taraflı olarak zorla değiştirmesine müsamaha gösterilmemesi gerektiğini, bu durumun BMGK'nin çok taraflılık ilkesine ters olduğunu kaydetti.

BMGK ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da uzun yıllardır eleştirilerde bulunuyor. Bu yapının değişebilmesi için ise BM’nin genel yapısında değişikliğe gidilmesi gerekiyor. Ancak başta ABD olmak üzere 5 ülkenin bu duruma karşı çıkacağı biliniyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER