OECD verilerine göre Türkiye'de haftalık ortalama çalışma süresi 45,7'yi buluyor. Çalışanların bir kısmı fazla çalışma ücretini alamazken, Yargıtay'da bu konu ile ilgili dikkat çeken bir noktaya parmak bastı.
Yargıtay, "Fazla çalışma ücrete dahildir" ibaresine dikkat çekerek, işverenlere bu noktada sınırsız mesai verilmediğinin altını çiziyor. Hukuken belirlenen mesai zamanının dışına çıkılması halinde çalışanlara ek ücretlerinin verilmesi gerekiyor.
TÜRKİYE'NİN HAFTALIK MESAİ SÜRESİ 45 SAATİ AŞIYOR
OECD verilerinden ortaya çıkan rakamlara göre Türkiye'de haftalık ortalama çalışma süresi 45,7'yi buluyor. Çalışanlar fazla mesai ücretini almazken, bu noktada devreye giren Yargıtay, işverenlerin sıkça kullanmış olduğu "Fazla çalışma ücrete dahildir" ibaresine açıklık getirdi.
OECD ülkelerinde haftalık çalışma süresi 37 saat olarak hesaplandı. Ülkemizde çalışanların yüzde 15,1'i haftada 60 saatte fazla çalışıyor. Bu da açıklanan rakamın tam yüzde 4,4 katı olarak karşımıza çıkıyor.
İŞVERENLERİN NE ÖDEMESİ GEREKİYOR?
Konu ile ilgili aktarılan haberin detaylarına göre İŞ Kanunu'nda haftalık çalışma süresi 45 saat ile sınırlı. Süreyi aşanlar için fazla mesai ücret ödemesi gerekiyor. Bu ücret de her fazla saat için normal saat ücretinin yüzde 50 fazlası olarak karşımıza çıkıyor.
Yargıtay da bu noktaya dikkat çekerek, fazla mesainin ücretinin aylık ücrete dahil edilmesini yıllık 270 saat ile sınırlıyor. Bu hesaplama aylık 22,5 haftalık ise 5,2 saate denk geliyor.
Asgari ücretin fazla mesaiye dahil edilemeyeceğini belirten Yargıtay, bu durumda açılan davaların genellikle işveren aleyhine sonuçlandığının altını çiziyor.