Cumhurbaşkanı kararı onayladı! Evde bunu yapmanın bir bedeli var 4.840 TL para cezası kesilecek

Ülkemizde özellikle apartmanlarda oturanların uyması gereken kurallar bulunurken bu kuralların bir çoğu yönetimler tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası ile onaylanan kararla birlikte apartman sakinleri için yeni bir döneme girildi.

Cumhurbaşkanı kararı onayladı! Evde bunu yapmanın bir bedeli var 4.840 TL para cezası kesilecek

Cumhurbaşkanı kararı onayladı! Evde bunu yapmanın bir bedeli var 4.840 TL para cezası kesilecek - Ülkemizde toplu alanlarda yaşamanın bazı sorumlulukları da beraberinde getirmesi nedeniyle çeşitli kurallar bulunuyor. Vatandaşların toplu yaşamın kurallarına uymaları ve sorumluluklarını yerine getirmek üzere özellikle site yönetimleri tarafından belirlenen kurallar da bulunuyor.

Site yönetimler çöp bırakma saatleri, gürültü, balkondan sofra bezi çırpma, kapı önlerine ayakkabı konması gibi konularda çeşitli kurallar getirirken bu kurallara uymayan apartman sakinleri de olabiliyor. Kurallara uyulmaması çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirirken bu sorunların ortadan kaldırılması da yasadan geçiyor. Konuyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Kararı devreye girerken yeni bir ceza açıklandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMATI ONAYLADI

2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ 2023/1 kapsamında 2023 yılında uygulanacak para cezaları açıklandı. Evde gürültü yapmanın bedeli belli oldu. 2023 yılında uygulanan para cezalarını belirleyen 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ 2023/1 Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanarak yürürlüğe girdi. Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile beraber belirlenen kurallara uymayan kişilere uygulanacak para cezaları belirlenmiş oldu. Apartman ve sitelerde oturan kişiler için büyük bir sorun haline gelen komşu gürültüsü için uygulanacak para cezası da belli oldu.

APARTMANDA GÜRÜLTÜ YAPANLARA REKOR CEZA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan tebliğ kapsamında "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 24/11/2022 tarihli ve 32023 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) uyarınca 2022 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak tespit ve ilan edilmiştir." denildi. 2023 yılında uygulanacak olan çevre cezalarına da yüzde 122,93 oranında zam geldiği açıklandı. Gürültü yapan komşuya kesilecek olan para cezası da artırıldı.

ekran-goruntusu-2023-08-10-135228.png

Kanun’un 14. maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri ya da gerekli izinleri almayan, standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara 4 bin 839 TL para cezası kesileceği bildirildi. Buna göre komşunun gürültüsünden şikayeti olunması durumunda ev sahibi ya da kiracı olan kişilere tam 4 bin 839 liralık para cezası kesileceği öğrenildi.

KOMŞU GÜRÜLTÜSÜ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Apartmanlarda yaşanan en büyük sorun gürültü olarak karşımıza çıkıyor. Komşunun gürültü yapması durumunda şikayet edilecek belirli mecralar bulunuyor. Komşu gürültüsünden rahatsızsanız ve sorunu aranızda çözemiyor ya da çözmek istemiyorsanız Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ALO 181 hattı, polis ve zabıta ekiplerine de şikayetlerinizi iletme hakkınız bulunuyor.

ekran-goruntusu-2023-08-10-135736.png

Söz konusu şikayetlerin devam etmesi üzerine gürültü yapan komşunuz 4 bin 839 TL ceza ödemek durumunda kalıyor.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER