SGK bazı mesleklerde erken emeklilik yıpranma payını kaldırdı: İşte tam liste

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yayımladığı 98 sayfalık yeni düzenlemesinde pek çok meslek grubunda yıpranma payını kaldırdı. Uygulamanın Nisan 2025'te yürürlüğe gireceğinin duyurulması sonrasında erken emeklilik uygulamasında kaldırılan yıpranma payı ile ilgili detaylar merak edilmeye başlandı.

SGK bazı mesleklerde erken emeklilik yıpranma payını kaldırdı: İşte tam liste

Erken emekli olunabilen iş kollarında meslek kısıtlaması getirildi. SGK, yaptığı açıklamasında 98 sayfadan oluşan meslek gruplarını açıkladı. Madencilik alanında çalışanlar erkek emeklilik hakkından yararlanmaya devam edecek. Ağır ve tehlikeli işlerin dışında kalan pek çok meslek grubu için erken emeklilik tarih oluyor.

"PRİM GÜN SAYISI VE HİZMET SÜRESİ TANINIYOR"

Konu ile ilgili Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, yaptığı açıklamasında konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlara emeklilik öncesi ilave prim gün sayısı ve hizmet süresi tanınıyor. Madende çalışıyorsanız siz 6 ay çalıştınız, 6 ay da ağır ve tehlikeli iş olduğu için sosyal güvenlik kurumu size veriyor. O zaman 6 ay çalışıp 12 ay hizmet gününüz oluyor.

Mesleğin durumuna göre, iş yeri ve mesleğin niteliğine göre değişiklik arz edileceği söyleniyor. Şoför personeli getirip götürüyorsa bu hizmet süresinden faydalanamaz. Meslek kodu ile ilgili itfaiye şoförü işte orada fiili hizmet süresinden faydalanır"

SGK bazı mesleklerde erken emeklilik yıpranma payını kaldırdı: İşte tam liste

YIPRANMA PAYI KALDIRILAN MESLEKLER

Yıpranma payının kaldırıldığı meslek gruplarından bazıları sıralandı. Belediye başkanları, bar çalışanları, balık toptancıları, spor kulübü yöneticileri, aşçılar, spor kulübü yöneticileri, uluslararası ticaret uzmanları, muhasebeciler ve mali işler sorumluları, sekreterler, hizmetliler, danışmanlar, bekçi ve çaycılar gibi meslekler için yıpranma payı kaldırıldı.

Bunun yanı sıra basın mensupları, MİT, TSK, emniyet personelleri, sağlık çalışanları, itfaiyeciler, madencilik alanında çalışanlar için yıpranma payı devam ediyor.

Kaynak: Gözde Gürcü
SONRAKİ HABER