TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023'ün üçüncü enflasyon raporunu açıkladı! - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 2023 yılının üçüncü enflasyon raporu 27 Temmuz Perşembe 2023 tarihi ile açıklandı. Raporun sunumunu TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan yaptı. Ekonomide gerçekleşen gelişmelere dair enflasyon odaklı verileri paylaşan TCMB Başkanı Erkan uygulanacak politikalara dair sinyaller verdi.
2023/3 ENFLASYON RAPORU AÇIKLANDI
TCMB Başkanı Erkan, açıkladığı raporda; “2025 sonrası dönemi istikrar döneminin başlangıç olarak görüyoruz. Kalıcı olarak gerileyen enflasyona yatırımlar ve nitelikli büyüme eşlik edecektir.
Küresel büyüme zayıf seyrine devam etmektedir. Küresel büyüme endeksinde kayda değer bir değişiklik olmamıştır. Küresel büyümedeki yavaşlamanın etkileri ile emtia fiyatlarındaki görünüm uzun dönem ortalamalarının üzerindedir.
Merkez bankaları parasal sıkılaşmaya devam etmektedirler. Çok sayıda merkez bankası enflasyonda tahminlerin üzerindedir. Gelişmekte olan ülkeler faiz artırımlarına gelişmiş ülkelerden daha önce başlamış ve çekirdek enflasyonda daha fazla düşüş sağlamışlardır.
"PARASAL SIKILAŞTIRMAYI GEREKTİĞİNDE KADEMELİ OLARAK GÜÇLENDİRECEĞİZ"
Türkiye’de enflasyonun gerilemesine en büyük katkı küresel piyasalarda enerji ve gıda fiyatlarındaki düşüşlerden kaynaklanmaktadır. Aylık ve 3 aylık mevsim etkilerinden arındırılmış enflasyon verilerini de inceliyoruz. Haziran ayında enflasyonda yükselişleri takip ettik. Tüketimde ivmeleme olduğunu görüyoruz. Otomobil ve beyaz eşya satışları artmıştı. İç talep artmasına rağmen toplam arz daha ılımlıdır.
Deprem felaketi kaynaklı üretim kaybı telafi edilmiştir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısında kapasite kullanım oranlarında düşük ilk çeyrekte afet kaynaklı olarak devam etmiştir. Toplam talep koşullarının enflasyonist ortamda seyrettiği görülmektedir.
Arz ve talebin uyum için hareket etmesi gerekmektedir. Seçici kredi sıkılaştırma kararımız iç talebi dengeleyecektir. Yurt içi talebin hızlı büyümesi sonucunda 2023 yılının ilk 6 ayından ithalatımız yüzde 4 yükselmiştir. Altın ithalatı ise ilk yarıda 11 milyar olarak artmıştır. Car,i açığımız ise Mayıs ayı itibariyle 60 milyar dolardır.
Kur gelişmelerinin enflasyona yansıması gerçekleşiyor. Maliyet kanalına odaklandığımızda son dönemde yükselişler görülüyor. Kur geçişkenliği döviz kuru geçişkenliğindeki artış tüm sektörler için geçerlidir.
Güçlendirdiğimiz parasal sıkılaşma süreci döviz kurundaki istikrarı destekleyecektir. Ücret artışlarının enflasyona da etkisi olacaktır. Hizmet sektöründeki fiyat artışları yüksek seviyede sürmektedir.
Para politikamızın hedefi fiyat istikrarıdır. Fiyat istikrarı makro finansal istikrarın olmazsa olmazıdır. Güçlü bir parasal sıkılaşma sürecini Haziran ayında başlattık. Tüm araçlarımızı enflasyonda tek haneli rakamlara inene kadar kullanmaya devam edeceğiz.
Piyasa faizleri ile politika faizi arasındaki farkı kapatmayı amaçladık. Haziran ayında bunun ilk adımını attık. Bu adımlarla 3 aylık mevduat faizleri yüzde 30’lara kadar gerilemiştir. Bireysel kredilerdeki hızlanma enflasyonist etki yapıyordu. 2023 yılında bireysel krediler yükselmiştir. Kredi genişlemesi iç talebi körükler ve beklentileri bozar. Seçici kredi sıkılaştırması kararları ile bu sorunu çözeceğiz.
Mevduat faizlerinin dolarizasyonu artırmayacak bir seviyede bulunmasını önemsiyoruz. Sistemde biriken fazla likidite strerilize edilecektir. Sistemden 500 milyar lira civarında bir para çekilecektir. Taşıt kredilerinde yüzde 3 olan büyüme sınırını yüzde 2’ye indirdik. Kredi kartı nakit kullanımları ve kredili mevduat hesaplarında faizleri yükselterek iç talebi dengelemeyi amaçlıyoruz.
ENFLASYON TAHMİNİNDE DEĞİŞİKLİK OLDU
TCMB'nin enflasyon tahminlerini de açıklayan Başkan Erkan, “Yurt içi gıda fiyatlarındaki artış eğilimi devam ediyor. Kırmızı et ve sebze fiyatlarında yüksek artışlar oluyor. Enflasyon patikamızda önemli bir güncelleme gerçekleştirildi. 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 58’e yükselttik. 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 33, 2024 yıl sonu enflasyon tahminimiz de yüzde 15 olmuştur. Ekonomi politikalarındaki değişiklikler ile enflasyon tahminlerinde önemli değişiklikler yaptık. Enflasyon tahminlerimiz politika tepkisini ve buna bağlı gelişmeleri de içermektedir.” ifadelerine yer verdi.