Türkiye’de ekonomik gelişmelerden olumsuz etkilenen dar gelirli vatandaş grubu bulunuyor. Milyonlarla ifade edilen bu vatandaşların bütçelerinin desteklenmesine dair sosyal politikalar uygulanıyor. Verilen sosyal desteklerle bu ailelerin geçimlerini bir miktar daha iyi sağlayabilmeleri hedefleniyor. Bu çerçevede bu ailelere fatura destekleri veriliyor. Bu çerçevede ailelere koşulları sağlamaları durumunda devlet tarafından ödeme yapılıyor.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZ TÜKETİMLERİ İÇİN DESTEK ALINABİLİR
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vatandaşlara elektrik ve doğalgaz faturaları için destek oluyor. Bu desteklerin koşulları farklı farklı uygulanıyor. Elektrik faturası desteğini vatandaşlar Aile Bakanlığı’ndan sosyal yardım alıyor olmaları durumunda alabiliyorlar. Doğalgaz faturası desteği için ise bu vatandaşların başvuru yapmaları gerekiyor. Bu başvurular onaylandığında vatandaşlara ödemeleri belirli periyotlarda yapılıyor.
NE KADAR ÖDEME YAPILIYOR?
Aile Bakanlığı’nın ödemiş olduğu elektrik faturası desteğinin miktarı bu imkandan faydalanacak olan ailelerin hanelerinde kaç kişinin yaşadığına bakılarak belirleniyor. Bu çerçevede 1-2 kişilik hanelere 194 TL, 3 kişilik hanelere 259 TL, 4 kişilik hanelere 323 TL, 5 ve daha fazla sayıda kişinin yaşadığı hanelere 388 TL elektrik faturası desteği aylık olarak ödeniyor. Ayrıca kronik hastaların bulunduğu hanelere de hasta başına 388 TL destek ödemesi yapılıyor.
Doğalgaz faturası desteği ise farklı tutarlarda veriliyor. Bu ödemeler yılın 8 ayında hesaplara yatırılıyor. Ödeme tutarı ise yaşanılan illerin iklim koşullarına göre belirleniyor. Bu çerçevede aylık destek tutarı 188 TL ile 438 TL arasında değişiyor. Toplamda bir haneye en fazla yılda 3.500 TL tutarında ödeme yapılabiliyor.
Bu sosyal desteklerden faydalanan bir aile yılda elektrik tüketim desteğini toplamda 4.656 TL’ye kadar alabiliyor. Doğalgaz faturası desteği ise yıllık 3.500 TL’yi aşamıyor. En üst seviyeden ödeme alındığında vatandaşlara yıllık fatura desteği toplamda 8.156 TL olarak ödenebiliyor.