Türkiye’de yaklaşık 600 bin kamu işçisinin toplu iş sözleşmelerinin yapılabilmesi için uzunca bir süredir görüşmeler gerçekleştiriliyor. Bu görüşmeler kamu işveren sendikası TÜHİS ile işçi konfederasyonları arasında yapılıyor. Ancak işçilere bugüne kadar önerilen iki teklif de kabul görmedi.
Tekliflerin yeterli bulunmaması üzerine geçtiğimiz günlerde TÜRK-İŞ eylem kararı almış ve uygulamaya sokmuştu. Hükümete yakın bir sendika olarak bilinen HAK-İŞ de varılamayan anlaşmadan dolayı eylem kararı aldığını duyurdu. Bu konuda HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan bugün açıklamalarda bulundu.
HAK-İŞ, taleplerini dile getirmek için Ankara'da konfederasyon genel merkezi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde iki ayrı miting düzenledi.
VERİLEN TEKLİFLER TEKLİF DEĞİL
Sürecin en büyük mağdurlarının kendileri olduğunu vurgulayan Arslan, "Bize önerilen oran yüzde 17 iken, bugün 6 aylık enflasyon yüzde 15,6 olarak açıklandı. Bize aslında verilen yüzde 2 bile değil. Dolayısıyla bu toplu iş sözleşmesini nasıl imzalarız? Yapılan müzakere falan değil. Verilen teklifler, teklif değil." diye konuştu.
İŞÇİLER İŞ YERLERİNDEN AYRILMAYACAKLAR
İşçilerin tepki olarak gelecek haftadan itibaren, iş yerlerinde yemek yemeyeceklerini ve mesai bitiminden sonra iş yerlerinden ayrılmayacaklarını belirten Arslan, şunları kaydetti:
"Bir kez daha TÜHİS'i, Bakanlığı ve hükümeti müzakereye davet ediyoruz. Biz kavga, kaos, çatışma istemiyoruz. Ama bizi duymazlarsa duyurmak için gerekeni yapacağız. Bu ülkenin kaynaklarının, imkanlarının, fırsatlarının bize daha fazla zam verebilecek durumda olduğuna inanıyoruz. Ama paylaşımda hata var. Adil paylaşım ve haklı bir toplu sözleşmeyi talep ediyoruz."
Türkiye’nin uzun süredir büyüdüğünü söyleyen Mahmut Arslan açıklamasında üretim ve ihracatın arttığına işaret ederek işçi maaşlarının neden artmadığını sorguladı. Bu ülkenin kaynaklarının olduğunu belirten Mahmut Arslan insan onuruna yakışan bir ücret istediklerinin altını çizdi.