Ev sahipleri ile kiracılar arasında depozito ödemeleri konusunda çeşitli anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Ev sahiplerinin talep ettikleri depozitonun tutarları bazı kiracılara yüksek gelebiliyor. Bu durumda kiracılar de depozito tutarlarının ne kadar olabileceğine dair yasal uygulamayı araştırıyorlar. Depozito yasal bir uygulama mıdır? Ev sahibinin isteyeceği depozitonun bir üst sınırı var mı?
DEPOZİTO VERMEK ŞART MI?
Depozito ödemesi yapmak kiracıların çok istedikleri bir durum değil. Bundan dolayı da bu ödemeyi yapmamanın yolları aranıyor. Ancak ev sahiplerinin depozito ödemesi almalarının yasal bir yönü bulunuyor. Yasalar ev sahiplerine evi kiralarken depozito alma hakkı veriyor. Lakin burada karar tamamen ev sahibine bırakılıyor. Depozito ödemesi almak şart değil ve karar tamamen ev sahibine bırakılıyor.
DEPOZİTODA ÜST SINIR NE KADAR?
Depozitoda üst sınırın belirlenmesinde bir parasal değer bulunmuyor. Bunu için kanun net bir standart koymuş durumda. Bir ev sahibi kiracıdan 3 aylık kira bedelini geçecek tutarda depozito isteyemez. 20 Bin TL aylık kira karşılığında bir ev için anlaşılmışsa bu ev sahibi kiracıdan en fazla 60 Bin TL depozito isteyebilir. Bunun üzerinde talep edilecek olan depozito tutarı yasal olmayacaktır.
Öte yandan depozito ödemesi ev sahibinin bir gelir kaynağı değildir. Bu ödeme sadece kiracının eve herhangi bir şekilde zarar vermesi, kira borcu bırakıp çıkması, fatura borcu bırakıp evi boşaltması gibi hallerde güvence bedeli olarak yapılmaktadır. Eğer böyle bir durum olmamış ise bu para herhangi bir kesinti yapılmadan kiracıya iade edilir.