Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklara dair yasal uygulamalarla kesin sonuçlar elde ediliyor. Kanunlarla düzenlenen bu ilişki kanun dışına çıkanların ise gözlerinin yaşına bakmıyor. Ev sahiplerinin en çok yaptıkları hata ise kira ödemelerini aksatan kiracılar hakkında oluyor. Ev sahipleri ödemeler aksadığında hangi hataya düşmemeliler?
EV SAHİPLERİNİN BAŞINA İŞ AÇIYOR
Bir kiracının en önemli sorumluluğu kira ödemesini yapmasıdır. Kiracının kira ödemelerini aksattığı durumlarda ev sahipleri çeşitli yasal haklara sahipler. Bu hakların kullanılabilmesi için ise yasal süreçlerin takip edilmesi gerekiyor. Ancak bazı ev sahipleri bunun yerine farklı uygulamalarla kira ödemelerini tahsil etmenin yollarını arıyorlar.
Kiracısının evinin kilidini değiştiren, eşyalarını dışarı atan, aboneliklerini kapatan ev sahipleri alamadıkları kira ödemelerini bu yollarla tahsil edebileceklerini düşünüyorlar. Oysa bunların her biri yasalara göre bir suç unsuru olarak değerlendiriliyor. Özellikle kiracının eşyalarının dışarıya atılması hapis cezası ile bile cezalandırılabiliyor.
Kiracının eşyalarının dışarıya atılması için ev sahibinin eve girmesi gerekiyor. Bu en başta konut dokunulmazlığının ihlali suçunun gerçekleşmesi anlamına geliyor. Bunun üzerine eşyaların dışarıya çıkarılması durumunda eşyalarda oluşacak hasar da mala zarar verme suçunun işlenmesi olarak değerlendiriliyor. Bu şekilde davranan ev sahipleri hem hapis cezası hem de para cezası ile karşı karşıya kalıyorlar.
Ev sahipleri kira tahsilatı yapamıyorsa ve bu sorunu çözmek istiyorlar ise önce kiracıya bildirim göndermeli ve ödemeyi yapmasını isteyerek bir süre vermelidir. Sonrasında ise yasal işlemler başlatılarak icra yoluyla bu tahsilat yapılacaktır.