Haksız miras paylaşımları böyle bozuluyor!

Miras paylaşımlarına dair anlaşmazlıkların bir çoğu mahkemelik oluyorlar. Mahkemelerde miras paylaşımları nasıl bozuluyor?

Haksız miras paylaşımları böyle bozuluyor!

Türkiye’de miras paylaşımlarına dair anlaşmazlıklar hemen hemen her aile yaşanabiliyor. Mirasın adil bir şekilde paylaşılmaması durumunda tartışmalar yaşanıyor. Bunun yanında bazı miras varlıklarının da adil bir şekilde bölünememesi de yaşanabiliyor. Tüm bunlar ile ilgili olarak kişiler yasal haklarını mahkemede arıyorlar. Miras paylaşımının bozulması isteniyorsa hangi koşulların olmuş olması gerekiyor.

MİRAS PAYLAŞIMI SONRADAN BOZULUR MU?

Miras paylaşımı yapıldığında bazı mirasçılar kendilerine düşen paylara önce rıza gösteriyorlar ama daha sonra pişman oluyorlar. Bu kişiler daha sonra ise bu miras paylaşımını bozmak için mahkemelerin kapısını aşındırıyorlar. Eğer bir miras paylaşımı yapılmış ise ve bu paylaşım resmileşmiş ise bunun bozulması imkansıza yakındır. İmza atılmış ve paylaşım yapılmışsa yeni bir meselenin gerçekleşmiş olması gerekir. Bunun geçerli olup olmayacağına ise mahkeme karar verir.

EŞİT DEĞERDE MAL ALINMAMMIŞ İSE NE OLUR?

Mirasçılar arasında paylaştırılan mallar eşit değerde olmayabilir. Buna da itiraz edilecektir ama bu itirazın zamanında yapılması gerekir. Bu konuda haksızlığa uğradığını düşünenler mirasta denkleştirme istemeliler. Bu diğer mirasçılarca kabul görülürse yüksek değeri olan malları alanlar düşük değeri olan malları alanlara değer farkını öder. Bunun mümkün olabilmesi için ise zamanında başvuru yapılması gerekiyor.

Haksız miras paylaşımları böyle bozuluyor!

SAKLI PAYI KİMSE ALAMAZ

Miras hukukunun en kritik terimi olan saklı pay ile ilgili olarak da paylaşılan miras bozulabilir. Saklı paylı mirasçı bu payın kendisine verilmediği gerekçesiyle mahkeme başvurur. Bu durumda mahkeme de sadece bu saklı pay ile ilgili olan miras kısmını bozar. Tüm bunlarda profesyonel hukuki destek almak faydalı olacaktır.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER