Türkiye’de gayrimenkul yatırımı oldukça kazandıran yatırımların başında geliyor. Doğru gayrimenkul yatırımının sağladığı kazancı herhangi bir yatırım aracında elde etmenin imkanı bulunmuyor. Bundan dolayı da gayrimenkul satın almak hemen hemen herkesin istediği bir durum oluyor. Lakin hukuki kuralları bilmeden yapılacak gayrimenkul alımları çoğu mülk sahibinin başına dert açabiliyor.
HİSSELİ GAYRİMENKULLERİN SATIŞ KURALLARI FARKLI
Mülkiyeti birden çok kişi tarafından paylaştırılmış olan hisseli gayrimenkullerin satışının çok özel kuralları bulunuyor. Bu kurallara tam olarak dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer dikkat edilmezse hisse payını satın alan ve hatta tapuyu kendi ismine tescil ettiren kişilerin tapuları ellerinden alınabiliyor. Bunun için azami dikkat edilmesi gerekiyor.
Bir hisseli gayrimenkulde ortaklardan birisi hisse payını satacaksa önalım hakkı diğer ortaklarındır. Eğer diğer ortaklar hisse payını satın almak istemezler ise o zaman üçüncü kişiler gayrimenkulü satın alabilirler. Ortaklara haber vermeden yapılan satışlar ise alıcı açısından büyük bir risktir. Bu kişiler çok büyük bir yanlışlık yaptıklarını iş işten geçtikten sonra öğreniyorlar.
TAPU ELLERİNDEN ALINIYOR
Ortaklara haber verilmeden yapılan satışlarda tapu devri gerçekleştikten sonra ortaklara harekete geçebiliyorlar. Mahkemeye başvuran ortaklar kendilerine önalım hakkının kullandırılmadığını belirterek tapu tescilinin iptalini istiyorlar. Bu makul gerekçe ile mahkeme tapudaki satış işlemini iptal ediyor. Tapuda gayrimenkul hissesi ne kadar tutar belirtilmiş ise ortaklar bu tutarı yeni hisse sahibine ödeyerek hisse payını satın alıyorlar. Tapu masrafını düşük tutarda ödemek için satış değerini düşük gösterenler ise tapularının yanında paralarından da oluyorlar.
NE YAPILMALI?
Hisseli tapu satın alırken yapılması gereken bazı işlemler bulunuyor. Öncelikle satışı yapacak olan kişinin diğer ortakları bu satıştan haberdar etmesi istenebilir. Noter üzerinden yapılacak bildirim ile bu gerçekleşebilir. Diğer ortaklara önalım hakkını kullanmaları için imkan verilmiş olur. Bu işlem yapılmaz ise o zaman satış sonrasında yeni ortak diğer ortaklara noter üzerinden bildirim göndererek hisse payını satın aldığını iletir. Ortaklar 90 günlük süre içerisinde bu satışa itiraz etmezler ise o zaman satış kesinleşir. Sonrasında ortaklar itiraz ederek satışı iptal edemezler.
Öte yandan hisseli gayrimenkul satın alanların zarar etmeleri istenmiyorsa kesinlikle tapuda gerçek satış değerinin gösterilmesi gerekmektedir.