Hisseli tapularda uygulanan 90 gün süresi nedir?

Hisseli tapular ile ilgili olarak yaygın bir yanlış bilgi bulunuyor. 90 günlük yasal süre ile ilgili olarak işin doğrusunu bilmeyen tapu sahipleri panik yapıyorlar. Hisseli tapular için uygulanan 90 gün süresi ne anlama geliyor?

Hisseli tapularda uygulanan 90 gün süresi nedir?

Hisseli tapular üzerinde çok sayıda spekülasyon yapılıyor. Bu spekülasyonlardan dolayı çok sayıda tapu sahibi endişe içerisinde kalıyorlar. Bunlardan birisi de “90 günlük yasal süre” şeklinde yapılan uygulama oluyor. Bu 90 günlük yasal sürenin yanlış bir bilgi eşliğinde yayılmasından dolayı çok sayıda tapu sahibi tapularının ellerinden alınacağını zannediyorlar.

90 GÜNLÜK YASAL SÜRE UYGULAMASI

90 günlük yasal süre uygulaması esasında hisseli tapu sahiplerinin zararına değil aksine yararına olan bir uygulamadır. Bu süre hisse sahiplerinden birisinin hisse payını diğer hissedarlara haber vermeden üçüncü kişilere satması durumunda uygulanıyor. Önalım hakkının kullanılmasına fırsat verilmeyen hisseli tapularda pay sahipleri yapılan satışı iptal edip üçüncü kişiler adına tescil edilen hisse payını mahkeme yoluyla geri alabiliyorlar.

Hisseli tapularda uygulanan 90 gün süresi nedir?

Üçüncü kişiler hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulden hisse payı satın aldıklarında bu durumu gayrimenkulün ortaklarına bildirmek ile yükümlüdür. Bu bildirim tapu tescilinin ardından yazılı olarak diğer ortaklara gönderilir. Bu bildirim eline geçen hisse sahipleri yapılan satışa 90 gün içerisinde kendilerine önalım hakkı verilmediği için itiraz edebiliyorlar. Bu 90 günlük süre dolduğunda ise bu itiraz haklarını kaybediyorlar.

Yapılan uygulama bir taraftan hisse payı sahibi ortakları korurken diğer taraftan yeni alım yapan yeni ortağı da korumaktadır. Bu şekilde yeni ortak satışı itirazsız bir şekilde kesinleştirebilir. Diğer pay sahipleri ise yasal haklarını kullanabilme imkanı bulabiliyorlar.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER