İstifa eden kişi işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı şartları

Sigortalı olarak çalışan işçilerden her ay aldıkları maaşta işsizlik sigortası primi altında bir miktar ödeme kesilmektedir. Koşulların sağlanması halinde iş akdinin sonlanması halinde çalışan işsizlik maaşına hak kazanır. Peki, işsizlik maaşı şartları neler?

İstifa eden kişi işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı şartları

İstifa eden bir kişinin işsizlik maaşı alıp alamayacağı çalışanlar tarafından merak ediliyor. İşsizlik maaşı çalışanların işsiz kaldıkları süre içerisinde geçimlerini sağlayabilmek için belirli zaman aralığında verilen bir ödeme türüdür.

İşsizlik maaşı alabilmek için belirli şartları sağlamak gerekiyor. Kişinin işten ayrılmadan önce en az 600 gün sigortalı çalışması ve işsizlik sigortası priminin ödenmesi olması gerekiyor. Bunun dışında iş akdinin işveren tarafından sonlandırılması da aranan şartlar arasında bulunuyor.

Ancak bazı durumlarda işçi tarafından sözleşmenin feshedilmesi halinde işsizlik maaşı bağlanabilir.

İstifa eden kişi işsizlik maaşı alabilir mi? İşsizlik maaşı şartları

İSTİFA EDEN KİŞİLER İŞSİZLİK MAAŞI ALABİLİR Mİ?

Kendi isteği ile istifa eden bir kişi işsizlik maaşı alamaz. Ancak aşağıdaki koşulların sağlanması halinde istifa eden kişiler işsizlik maaşı alabilir:

  • Çalışanın sağlık durumu
  • Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar
  • Mobbing
  • Evlilik
  • Doğal afet gibi zorlayıcı sebepler

Hizmet sözleşmesinin sonlanması için çalışanın son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası priminin ödenmiş olması gerekiyor. Şartların sağlanması halinde sözleşme feshinin sonlanması halinde en yakın İŞKUR birimine başvuru yapılması gerekiyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER