Türkiye'de kutlanan milli ve dini bayramların yanı sıra özel günlerde bulunmakta olup bunlar 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller kanunu ile belirlenmektedir. İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan kanun teklifi ile yeni bir bayram günü belirlenmesi istendi.
2429 SAYILI ULUSAL BAYRAM VE GENEL TATİLLER HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
Madde 1 - 7/3/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2'nci maddesinin (A) bendine aşağıdaki A/4 bendi eklenmiştir: "4. 14 Mayıs günü Demokrasi Bayramıdır. "
Madde 2 - Bu Kanun hükümleri, yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 3 - Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
14 MAYIS'TA NE OLDU, NEDEN BAYRAM OLARAK KUTLANMASI İSTENİYOR?
Altıntaş vermiş olduğu kanun teklifinde "14 Mayıs 1950 tarihi, Türkiye'de demokrasinin dönüm noktalarından biridir. Bu tarihte yapılan genel seçimlerde, ilk kez "gizli oy, açık tasnif yöntemi uygulanmış, çok partili siyasi sistem içinde halk iradesi serbestçe sandığa yansıtılmış ve iktidar barışçıl bir şekilde el değiştirmiştir. Bu yönüyle 14 Mayıs 1950 seçimleri, sadece bir seçim değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin demokratikleşme yolunda attığı tarihî bir adımdır." diyerek bu günün Demokrasi Bayramı olarak kutlanmasını istedi.
Söz konusu kanun tekilfi ilk olarak komisyona gelecek ve ardından burada oylanacak. Komisyonda çoğunluk tarafından onay alması durumunda TBMM genel gündemine alınarak milletvekilleri tarafından bir kere daha oylanacak ve çoğunluk oyu alması durumunda kabul edilerek yasalaşacak.