Uygulamanın ilk fazı 4 Kasım 2024 tarihinde hizmete açıldı. Vatandaşlar e-Devlet üzerinden hazırlanan sözleşmenin , kiracı ve varsa kefil tarafından e-Devlet üzerinden onaylanmasını içeriyordu.
Daha sonra 9 Mayıs tarihinde uygulamanın ikinci kısmına geçildi. Bu fazda da artık emlak danışmanları ve yetkilendirilen kişiler sözleşme hazırlama ve tarafların onayına sunma işlemini yapabiliyor.
YETKİ BELGESİZ KİRA İŞLEMLERİNE ARACILIK EDİLMESİ ÖNLENİYOR
İkinci fazla yetki belgeli emlak danışmanlarınca kiralama işlemlerinin e-Devlet üzerinden yapılması imkanı sağlandı. Vatandaşlar da emlak işletmelerinin yetki belgesi kontrolünü yaparken, güvenilir ortamda sözleşmelerine onay verebiliyor.
Bu hizmetle, hem vatandaşlar hem de emlak işletmeleri bakımından olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ayrıca vatandaşlar, doğrulanmış şeffaf bilgilere de erişebiliyor. Böylece, yetki belgesiz kira işlemlerine aracılık edilmesi önlenirken, kiralamaya konu taşınmazın sahipliği de kontrol edilebiliyor. Vatandaşlar, kurumlara kira sözleşmelerini iletme yükünden de kurtulurken, entegre hizmetlerle bürokrasi de azalmış oluyor.
81 İLİN TAMAMINDA E-KİRA SÖZLEŞMESİ
Hizmet kapsamında, 20 bin 979 kira sözleşmesi onaylandı. Uygulamaya ülke genelinde yaygın katılım olurken, 81 ilin tamamında "e-Kira Sözleşmesi" düzenlendi. Bu hizmetin vatandaşlar tarafından etkin kullanımının sağlanması amacıyla ekranlar kullanıcı dostu tasarlandı. Ayrıca, "Kira Sözleşmesi İşlemleri" giriş ekranında hizmetin kullanım videosuna ve kullanım kılavuzuna yer verilerek, vatandaşlar hizmetin adımları konusunda bilgilendirildi.
Vatandaşları bilgilendirmek için hazırlanan tanıtım videosunun da televizyonlarda yayımlanması öngörülüyor.
Konu ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından değerlendirme geldi. Şimşek, yaptığı açıklamasında hizmetin yerli yazılımcılar ve yüzde 100 iç kaynaklarla gerçekleştirildiği belirtildi.