Kira sözleşmeleri ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulacak olan yasal ilişkiyi düzenliyor. Genellikle yazılı bir kağıt halinde yapılan kira sözleşmeleri taraflar arasında bağlayıcı oluyor. Ancak bir kira sözleşmesinin geçerli olabilmesi için yazılı olmasına gerek olup olmadığı hususunda araştırmalar yapılıyor. Kira sözleşmesi yazılı olmazsa olabilir mi?
KİRA SÖZLEŞMESİ SÖZLÜ OLABİLİR Mİ?
Kira sözleşmesinin yazılı olması şeklinde yasal bir şart bulunmamaktadır. Ev sahibi ile kiracının imzalamaması durumunda da kira sözleşmesi yapılabilir. Hatta sözlü olarak anlaşma sağlanması da kira sözleşmesi olarak değerlendiriliyor. Bundan dolayı kiracıların yasal hakları yine de kanuni güvence altındadır. Buna bağlı olarak bu sözlü kira sözleşmeleri ev sahibine da yazılı kira sözleşmelerinde olduğu gibi yasal haklar sağlamaktadırlar.
İSPATI SIKINTILI OLABİLİR
Elinde yazılı kira sözleşmesi olanlar olası bir anlaşmazlık durumunda bu sözleşmeleri göstererek haklılıklarını kanıtlayabiliyorlar. Sözlü kira sözleşmelerinde ise bu durum pek mümkün olmuyor. Kira sözleşmesi sözlü yapılmış ise özellikle kiracılar bunu ispat etmek konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Ev sahipleri kötü niyetliyse yazılı kira sözleşmesi olmadığı için kiracıları zor durumda bırakabiliyorlar.
Kiracı sözlü kira sözleşmesini ispatlamak zorunda kalırsa bunun yolları mevcuttur. Bu durumda kiracının yapmış olduğu ödemeler en önemli delil sayılacaktır. Düzenli bir şekilde her ay ev sahibine yapılan bu ödemeler kira sözleşmesinin delili olur. Ayrıca böyle bir durumda yasalar kira sözleşmesinin varlığını onaylıyor. Ev sahibinin aylarca ödeme alıp da kiracıdan haberinin olmaması hayatın normal akışına aykırı olarak görülüyor.