Ev sahipleri ile kiracılar arasında kurulan ilişki tamamen resmi nitelikte bir ilişkidir. Kiracılık ilişkisinde taraflar bazı ödemeleri yapmak zorunda kalabiliyorlar. Bu ödemeler de tazminat adına altında karşı tarafa veriliyor. Kiracıların ev sahiplerinden tazminat ödemesi alma hakları bulunuyor. Ancak bunun için koşulların yerine getirilmesi doğru bir şekilde işlemlerin yapılması gerekiyor.
KİRACI MAĞDUR OLMALI
Türk hukuk sisteminde bir kişinin tazminat alabilmesi için mağdur olması gerekiyor. Bundan dolayı da kiracılar da mağdur edilmelidirler. Bu mağdur edilme farklı niteliklerde olabilir. Örneğin haksız yere kiracı evden çıkarılmışsa burada kiracı haksızlığa uğramıştır. Yasalar da bu durum karşısında kiracının yanındadır. Ancak bu yasal hakkın kullanılabilmesi için ispat yükümlülüğünün de yerine getiriliyor olması gerekiyor.
HER İŞLEM BELGELİ OLMALI
Ev sahibi kiracıdan herhangi bir sebepten evden çıkmasını istiyorsa ve kiracı da evden çıkmaya karar vermişse mutlaka bu durumu yazılı olarak belgelemelidir. İhtiyacım var diyerek kiracısından evden çıkmasını isteyen bir ev sahibinden kiracı bunu yazılı bir bildirim olarak iletmesini istemelidir. Bu yazılı belge kiracının ev sahibine karşı büyük bir kozu olacaktır.
Ev sahibinin ihtiyacından dolayı evi tahliye eden kiracının ardından ev bir başkasına kiralanmış ise kiracı burada mağdur olmuştur. Mahkemeye başvuracak olan kiracı ev sahibinden tazminat talep eder. Mahkeme bu noktada kiracının gerçekten ev sahibinin ihtiyacından dolayı mı evden çıkıp çıkmadığına bakar. Bu da kiracının elindeki yazılı belge ile ispat edilir. Bu durumda ev sahibi kiracıya 1 yıllık kira bedeli tutarınca tazminat ödemeye mahkum edilir.