Kiracılar ile ev sahipleri tahliye konusunda anlaşmazlıklar ile karşılaşıyorlar. Bazı ev sahipleri kiracıların kapısını “eve ihtiyacım var” diyerek çalabiliyorlar. Normal koşullarda kiracılar bu talep karşısında anlayışlı davranmalı ve evi boşaltmalılar. Ancak bu gerekçe uyanık ev sahiplerince çokça suistimal edildi ve kiracılar da bunun bir bahane olduğunu düşünerek evden çıkmıyorlar. Bu şekilde arada bir çekişme yaşanıyor. Lakin meselenin bir de hukuki boyutu bulunuyor.
KİRACILAR NE YAPMALI?
Kiracıların kira sözleşmesinden kaynaklanan bazı hakları bulunuyor. Bu hak kiracılık ilişkisinin sona ermesinin ardından dahi kulanılabiliyor. Ev sahibi eğer kiracıya evden çıkmasını iletmişse kiracılar mağdur olmamak için ev sahiplerini biraz zorlamalılar. Eğer eve gerçekten ev sahibinin ihtiyacı varsa bu konuda yazılı bir bildirim göndermesi talep edilmelidir. Bu yazılı belge kiracının sigortası olacaktır. Yazılı bildirimde ev sahibi eve kendisinin ihtiyacının olduğunu yazmalı ve imzalamış olmalıdır. Bu belge ilerleyen aşamalarda kiracıların işine yarayacaktır.
Ev sahibi gerçekten eve ihtiyaç duymuş ise kiracının evden tahliyesinin ardından bir gelişme yaşanmayacaktır. Ancak ev sahibi kiracıyı evden çıkarıp evi bir başkasına kiralamış ise o zaman kiracının yasal hakkı doğacaktır. Kiracı elindeki ev sahibi tarafından imzalanmış bildirimi göstererek ev sahibi aleyhinde hukuki süreç başlatmalıdır.
Başlatılan hukuki süreç neticesinde ev sahibi muhtemelen kiracıya 1 yıllık kira bedelini ödemek zorunda kalacaktır. Eğer kiracının elinde ev sahibi imzalı belge olmamış olsaydı kiracı iddiasını ispat edemeyecek ve ev sahibi de tek kuruş tazminat ödemeden meseleden kendisini kurtaracaktı.