Ev sahipleri ile kiracıların en fazla anlaşmazlık yaşadıkları konu kira zammı oluyor. Bu konuda anlaşma sağlayamayan taraflar uzun çekişmelerle geçecek mahkeme süreçleri ile karşı karşıya kalabiliyorlar. Ev sahipleri kiracıları baskı altına alarak kira zammını da kabul ettirmeye çalışıyorlar. Kiracıların bazıları bu baskıya boyun eğip fahiş kira zamlarına katlanıyorlar. Yasal haklarını bilen ve doğru adımlar atan kiracılar ise kendilerine kanundan bir koruma kalkanı oluşturuyorlar.
EV SAHİBİNİN KİRA ZAMMINDA YASAL HAKLARI
Kira sözleşmesi yapıldığında ev sahibi yılda bir defa kiraya zam yapacağını taahhüt ederken bunu da kiracı kabul ediyor. Bu kira zam oranı kira sözleşmesinde de yazılı olabilir. Ancak yasal uygulamaya göre yasal kira artış oranından daha fazla oranda bir kira zammı oranı sözleşmede yazılı ise bu rakamlar geçerli olmayacaktır. Nihayetinde ev sahibi yasal kira artış oranı ne kadar ise bu oranın üzerinde kira zammı yapamaz.
KİRACILAR OYUNA GELMEMELİ
Kanunen ev sahibi yasal kira artış oranının üzerinde bir kira zammını uygulayamıyor. Bundan dolayı da kiracılar yüksek oranlı zam taleplerini kabul etmek zorunda değiller. Ancak burada çok kritik bir mesele bulunuyor. Anlaşmazlık yaşandığında kiracı zamsız bir şekilde kira ödemeye devam ederse ev sahiplerinin eline çok büyük bir koz vereceklerdir.
Kiracılar kira zammı anlaşmazlığı yaşamışlar ise kira zammı dönemi de geçiyorsa ödenecek olan ilk kirayı yasal kira artış oranı ile hesaplayarak bu tutarda ödeme yapmalıdırlar. Eğer 1 TL bile eksik ödeme yapılır ise ev sahibi kiracının kira ödemesini eksik yaptığı gerekçesi ile kiracıyı evden çıkarmak için yasal işlemlere başlayabilir. Bu konuda komik tutarlardan dolayı çok sayıda ev sahibi kiracılarını daha önce mahkeme yoluyla evden çıkarmışlardır.