İşten haklı sebeple ayrılan işçiler kıdem tazminatı alabilir. Kanunu kapsamında işçinin haklı fesih yapabileceği haller tek tek belirtiliyor.
Yapılan işten dolayı işçinin sağlığı tehlikeye girerse, işveren iş sözleşmesini yaparken, gerçeğe uygun olmayan bilgi verir ve yanlış vasıflar altında işçiyi yanıltırsa bu durumda işçinin sözleşmeyi feshetme hakkı bulunuyor.
Ücretinin zamanında ödenmemesi ve eksik yatırılması da işçinin haklı fesih yapmasına zemin hazırlıyor.
İŞ AKDİ DİREKT FESHEDİLEBİLİR
İşçi bu durumlar karşısında ihbar süresini beklemeden iş akdini derhal feshedebilir. İşveren bu durumda işçiye kıdem tazminatını ödemek durumundadır.
Günümüzde işçinin başvurduğu en temel haklı fesih sebebi bayram tatili ya da fazla çalışma ücretinin ödenmemesi bulunuyor. İşçiler bu durumla işten ayrıldıklarında dava açmaları halinde davayı kazanmaktadır.
Ancak bu noktada işçinin işten ayrılırken, kişisel sebeplerden ya da gördüğüm lüzum üzerine yazmaları halinde tüm haklılıklarını kaybedebiliyorlar.
EVLİLİK VE ASKERLİK DETAYINA DİKKAT
İşçinin haklı fesih sebeplerinden bir diğeri de giriş tarihine göre yaşındaki emeklilik şartlarını yerine getirmesidir. Bunun dışında kadın içiler evlendikten sonra 1 yıl içerisinde erkek işçiler de askerlik sebebi ile işten haklı olarak ayrılıp, kıdem tazminatlarını alabiliyor.