Son dönemlerde eğitimlerin yapay zekaya dönüşümü, lise kademesinde okulların artış göstermesi, eğitim ile istihdam arasında bağının kurulamaması liselerdeki eğitim konusunun tartışılmasına neden oldu.
Konu ile ilgili aktarılan habere göre 4+4+4 şeklindeki 12 yıllık eğitimin son iki senesine 2+2 esnek model getirmek için MEB'in düğmeye bastığı öğrenildi. Bu şekilde son senelerde öğrencilerin yaşadığı merkezi sınav stresinin azaltılması amaçlanıyor.
MEB'İN MASASINDAKİ 3 YENİ MODEL
Sabah Gazetesi'nin aktarmış olduğu habere göre MEB'in masasında lise eğitimi için 3 model bulunuyor. İşte o modeller ve ayrıntıları:
3+1 Modeli: Bu modelde lise eğitiminin ilk 3'ü zorunlu, kalan son yılı üniversiteye hazırlık olarak değerlendirilecek. Ana lise eğitimi ilk 3 yılda verilecek.
2+2 Modeli: Lise eğitimi bu modelde 2 yıla düşürülecek. İlk 2 yıl zorunlu olduktan sonra akademik alanda ilerlemek isteyenler için +2 kademesi bulunacak.
16 Yaş Kriter: son modelde de 16 yaşını bitirenlerin zorunlu eğitimden çıkarılması ön plana alınacak. Bunun yanı sıra lisenin zorunlu eğitimden çıkarılması da değerlendirilen konular arasında bulunuyor.
DİĞER ÜLKELERDE ZORUNLU EĞİTİM KAÇ YIL?
Diğer ülkelerde eğitim sistemleri de merak konusu oldu. ABD'de 6-16/18 yaş arası, Almanya'da 6-15/16 ve Japonya'da 6-15 yaş arası zorunlu eğitim dönemi bulunuyor. Uzmanlar zorunlu lise eğitimine devam etmek isteyenlerin son dönemlerde yoğun olarak açık liseye geçiş yaptığını dile getiriyor.