Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) Genel Başkanı İsmail Akgün, yaptığı açıklamasında iş yerindeki psikolojik tacizi, yıldırmayı çalışma vebası olarak tanımladığını belirtti. Müdahale edilmezse tüm işyerini sarabileceğini ifade eden Akgün, "Çalışana aşırı iş yükü verilmesi, tam aksine hiçbir görev verilmemesi, dedikodu, dışlama, iftira gibi tutumlar mobbing kapsamında değerlendirilebilir" dedi.
Mobbingin dolaylı ya da doğrudan uygulanabileceğini ifade eden Akgün, çok iş yükü verilmesi gibi hiç iş yükü verilmemesinin de mobbing kapsamında değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu durumda çalışanların başvurabileceği resmi kurumlar da açıklandı.
"MOBBİNG,VEBADIR"
Akgün, mobbingin kişide hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.
Uyku düzensizliklerinden sindirim sistemi problemlerine, baş ağrısı, migren, bağışıklık zayıflığı, ciltte dökülme ya da pullanma, ani kilo değişimleri, kronik yorgunluk, titreme ve terleme gibi pek çok fiziksel belirtiyle kendini gösterebildiğini vurguladı.
Psikolojik etkiler arasında ise stres, kaygı, depresyon, özgüven kaybı, sosyal izolasyon, odaklanma zorluğu ve performans düşüklüğünün öne çıktığını aktaran Akgün, bu durumun iş kazalarını da artırabileceğine işaret ederek, “Ben iş yerindeki psikolojik tacizi, yani yıldırmayı, çalışma hayatının vebası olarak tanımlıyorum. Çünkü müdahale edilmezse, tıpkı bir veba gibi tüm iş yerini sarabilir.” dedi.
MOBBİNG NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?
Akgün, açıklamasının devamında başvuru yapabilecek resmi kurumları da sıraladı. Bu kapsamda şikayet edilebilecek kurumlar arasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), TBMM Dilekçe Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve ALO 170 hattı bulunuyor.
Değerli HaberAnkara.com okurları,
HaberAnkara.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da HaberAnkara.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılamaz.
HaberAnkara.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, HaberAnkara.com bu sorumluluğu üstlenmez.
HaberAnkara.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.