Mobbinge uğrayan çalışanlar hangi resmi kurumlara başvurabilir?

İş hayatında çalışanların en çok zorlayan konuların başında mobbing geliyor. Mobbing direkt uygulanabildiği gibi dolaylı yollardan da uygulanabiliyor. Konuya ilişkin MEYAD Genel Başkanı İsmail Akgün, açıklamalarda bulundu.

Mobbinge uğrayan çalışanlar hangi resmi kurumlara başvurabilir?

Mobbing Eğitim Yardım Araştırma Derneği (MEYAD) Genel Başkanı İsmail Akgün, yaptığı açıklamasında iş yerindeki psikolojik tacizi, yıldırmayı çalışma vebası olarak tanımladığını belirtti. Müdahale edilmezse tüm işyerini sarabileceğini ifade eden Akgün, "Çalışana aşırı iş yükü verilmesi, tam aksine hiçbir görev verilmemesi, dedikodu, dışlama, iftira gibi tutumlar mobbing kapsamında değerlendirilebilir" dedi.

Mobbingin dolaylı ya da doğrudan uygulanabileceğini ifade eden Akgün, çok iş yükü verilmesi gibi hiç iş yükü verilmemesinin de mobbing kapsamında değerlendirilebileceğini ifade etti. Bu durumda çalışanların başvurabileceği resmi kurumlar da açıklandı.

"MOBBİNG,VEBADIR"

Akgün, mobbingin kişide hem fiziksel hem de psikolojik açıdan ciddi olumsuz etkiler yaratabileceğini belirtti.

Uyku düzensizliklerinden sindirim sistemi problemlerine, baş ağrısı, migren, bağışıklık zayıflığı, ciltte dökülme ya da pullanma, ani kilo değişimleri, kronik yorgunluk, titreme ve terleme gibi pek çok fiziksel belirtiyle kendini gösterebildiğini vurguladı.

Mobbinge uğrayan çalışanlar hangi resmi kurumlara başvurabilir?

Psikolojik etkiler arasında ise stres, kaygı, depresyon, özgüven kaybı, sosyal izolasyon, odaklanma zorluğu ve performans düşüklüğünün öne çıktığını aktaran Akgün, bu durumun iş kazalarını da artırabileceğine işaret ederek, “Ben iş yerindeki psikolojik tacizi, yani yıldırmayı, çalışma hayatının vebası olarak tanımlıyorum. Çünkü müdahale edilmezse, tıpkı bir veba gibi tüm iş yerini sarabilir.” dedi.

MOBBİNG NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Akgün, açıklamasının devamında başvuru yapabilecek resmi kurumları da sıraladı. Bu kapsamda şikayet edilebilecek kurumlar arasında Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık), TBMM Dilekçe Komisyonu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve ALO 170 hattı bulunuyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız
SONRAKİ HABER