Özel eğitim kurumları ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılan değişikliklerle birlikte ders takibinde ve biyometrik kimlik doğrulama sisteminin mecburi olacağı giriş çıkışlarda da yüz tanıma sisteminin kullanılacağı ifade edildi. Öte yandan kurumlara giriş çıkışlarda yüzü net görüntüleyen kameralı izleme sistemlerinin kurulacağı ve en az 90 gün geriye dönük izlenebilmesi gerektiği belirtildi.
Yayımlanan kararda kayıt için istenilen belgelerin de güncellendiği belirtildi. Özel eğitim değerlendirme raporlar, BEP belgeleri, veli ya da vasi muvafakatnamesi, biyometrik fotoğraf, BKDS bilgilendirilmiş onam formunun isteneceği açıklandı.
KAMERALI GÖRÜNTÜLEME SİSTEMİ
Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile biyometrik kimlik doğrulama sistemi tanımlanmış olup, sistemin hangi usul ile çalışacağı belirtildi ve özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine yapılan ödemeye esas sayılacağı hüküm altına alındı. Biyometrik kimlik doğrulama sisteminin yanı sıra halihazırda uygulanmakta olan kameralı görüntüleme sistemlerinin uygulamasına devam edilecek. Biyometrik kimlik doğrulama sisteminden kaynaklanan bir nedenle tanılama ve doğrulama işleminin yapılamadığının tespit edilmesi hâlinde sistemin çalışmadığı tarihlerde kurumlarca gerçekleştirilen eğitimlerin devam durumlarının tespiti, kameralı görüntüleme sistemi ile yapılacak.
Kayıt yaptırmak isteyenlere ücretlerini kendileri karşılamak üzere kurumlara kayıt yaptırmalarına olanak tanındı. Bu derslere ilişkin bilgiler Özel Eğitim Modülü'ne işlenecek.
YILDA EN AZ 4 KERE DENETLENECEK
Yönetmelik ile evde destek eğitimi ile ilgili iş ve işlemlerde de değişiklik yapıldı. Bu kapsamda evde destek eğitimi verilecek bireylerin eğitimlerinin gün ve saatlerinin yer aldığı aylık iş takvimi hazırlanarak, bir sonraki ayın eğitimine başlanmadan Özel Eğitim Modülü'ne girilecek ve eğitimler aylık iş takviminde belirlenen gün ve saatlerde verilecek. Ayrıca evde destek eğitimi, denetim yetkisi bulunanlar tarafından yılda en az 4 kez denetlenecek.
SÜRE 12 SAAT OLARAK DEĞİŞTİRİLDİ
Yapılan düzenleme ile telafi eğitimlerinin verilmesine yönelik de değişikliğe gidildi. Daha önce doğal afetler veya çeşitli nedenlerle Bakanlık, valilik ya da kaymakamlık tarafından alınacak tatil kararları veya özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kuruma gelmemesi nedeniyle yapılamayan eğitimler takip eden aylarda yapılırken, yeni düzenleme ile bu süre 24 ay ile sınırlandırıldı. Bununla birlikte aynı ay içerisinde bireysel olarak 8 saat verilebilen telafi eğitimlerinin süresi aynı ay içinde 12 saat olacak şekilde değiştirildi.
Yayımlanan kararda yönetmeliğin tamamının 1 Aralık 2025 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edildi. Gerçek dışı beyanlarda bulunan kurumlar hakkında yaptırım uygulanacağı ifade edildi.