TBMM Genel Kurulu’nda Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklikler Yapılmasına Dair Kanun Teklifi için görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler neticesinde kanun teklifi milletvekillerinin oylamasına sunuldu. Bu oylama ile kabul edilen kanun teklifi yasalaştı. Köy Kanunu üzerinde yapılan yeni düzenlemeler ile arazi sahiplerini yakından ilgilendiren yeni uygulamalar devreye girecek.
Kanun teklifinin yasalaşmasıyla beraber yaşanan çok sayıda sorun çözüme kavuşturulmuş oldu. Özellikle imar konusunda taşınmaz sahipleri veya ortakları yeni uygulamalar ile karşılaşabilecekler. En genel olarak yaşanan sorunlardan olan bir parsel üzerinde belirli bir kısmın umumi veya kamu hizmeti olarak alınması ve geri kalan kısımların da özel mülkiyete konu yapılaşmaya izin verilememesi durumunda imar planı kararı ile bu hak başka parsele taşınabilecek.
HAK SAHİPLERİNE VERİLEN SÜRE UZATILDI
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen teklif ile birlikte, köyde ikamet eden ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi bulunmayan ihtiyaç sahiplerine satılan taşınmazlar üzerinde çeşitli nedenlerle bina yapmayanlara ya da taksitlerini ödemeyen hak sahiplerine verilen süre 31.12.2028 tarihine kadar uzatılacak. Gecekondu Kanunu'nun 18'inci maddesinde yapılan düzenleme ile yıkım kararının hangi makamlar tarafından alınacağı, hangi sürede ve nasıl ilgililere tebliğ edileceği, yıkım işleminin tebliğden ne kadar süre sonra ve nasıl tesis edileceği düzenlenerek idari işleme karşı yargı yoluna başvuru imkanı sağlanacak.
İMAR HAKKI AKTARIMININ ÖNÜ AÇILDI
İmar hakkı aktarımı, "1/1000 ölçekli uygulama imar planının bulunduğu, arazi ve arsa düzenlemesi yapılmış ya da yapılması mümkün olmayan alanlarda, parselin tamamının ya da bir kısmının umumi ve kamu hizmet alanlarında kalması sebebiyle, parsel üzerinde özel mülkiyete konu yapılaşma hakkının verilememesi durumunda, verilemeyen emsale esas inşaat hakkının başka parsel ya da parsellere imar planı kararı ile taşınması işlemidir" şeklinde tanımlanıyor.
İmar hakkı aktarımı yapılarak umumi ve kamu hizmet alanlarının kamuya mali külfet getirmeden bedelsiz karşılanarak kamu mülkiyetine geçirilmesi, vatandaşların mülkiyetlerindeki kısıtlılığın kaldırılması ve kamulaştırmasız el atma davalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
DEĞER ARTIŞ PAYINI PEŞİN ÖDEYECEKLERE İNDİRİM
Taşınmaz maliklerinin tamamının talebi üzerine parsel bazında fonksiyon değişikliği ile ada bazında yapılacak imar planı değişikliği sonucunda değerinde artış olan parsel veya parsellerin artan değeri ile mahkemelerce iptal edilen imar planı değişikliklerinde, imar planı değişikliği neticesinde yürürlükten kalkan imar planı ile teklif edilen yeni imar planının kapsadığı parsel veya parsellerde oluşan değer farkının yüzde 90'ı, değer artış payı olarak alınacak. Değer artış payı peşin veya taksitle ödenebilecek. Değer artış payının peşin ödenmesi halinde yüzde 10 indirim uygulanacak ve en geç tahakkukun oluştuğu tarihi takip eden bir ay içerisinde ödenecek.
Yapılan kanuni düzenleme ile beraber çok sayıda taşınmaz sahibi yeni imkanlar bulabilecekler. Kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaştı. Yürürlüğe girmesi için ise Resmi Gazete’de yayımlanması beklenecek. Bunun da birkaç gün içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor.