Türk kadınının seçme seçilme hakkını elde etmesinin üstünden 90 sene geçti

Cumhuriyetin ilanından sonrasında Türkiye topraklarında yaşanan hızlı toplumsal değişimden kadınlarda nasibini aldı. Oy kullanamayan kadınlar zaman içinde yerel seçimlerde aday olma ve mecliste milletvekili olarak varlığını sürdürme hakkı elde etti.

Türk kadınının seçme seçilme hakkını elde etmesinin üstünden 90 sene geçti

Kurtuluş Savaşı da dahil olmak üzere ülkenin en ağır savaşlarında ailesini hiçe sayıp cephede canla başla savaşan Türk kadınına Cumhuriyet sonrasında bir çok hak tanınmıştı. Bu haklardan birisi de temsiliyet ver irade üzerine olmuştu. Önceden sadece erkeklerin aday olup seçilebildiği ülke yönetiminde artık kadınlarında olması gerektiğine hükmedildi.

5 Aralık 1934 tarihinde kadınlar Milletvekili olarak meclise girebilmek için seçimlerde aday olma hakkı elde etti. 1930'lu yıllarda başlayan bu temsillik hakkının verilmedi bu tarih ile taçlandı.

BU KONUDA ADIMLAR ÖNCEKİ SENELERDE BAŞLADI

Ülkede kadınlar seçilme ve aday olma hakkını ilk defa 1930'da kullandı. O zamanlar yapılan belediye seçiminde kadınlarda yer aldı. O yıllarda şimdikinden çok daha önem taşıyan köy muhtarı seçme ve seçilme hakkı verildiğinde ise takvimler 1933 yılını gösteriyordu.

Bu gelişmelerin ardından 1934'te ise mecliste görüşülen teklif ile kadınların milletvekili de olmasının önü açıldı. Kadınlar bu kararın kabulünden sonra ilk defa 1935 seçimlerinde boy gösterdi. Bu seçimde 17 kadın meclis çatısı altına girdi.

Kaynak: Cengiz Ortataş
SONRAKİ HABER