TZOB Başkanı Bayraktar: Türkiye 65 ilde büyük bir zirai don felaketi yaşadı

Türkiye'nin 65 ilde büyük bir zirai don felaketi yaşadığını belirten Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin tarım nüfusunun yaşlandığını belirten Bayraktar genç nüfusa dikkat çekti.

Bayraktar: Türkiye 65 ilde büyük bir zirai don felaketi yaşadı

Ülkemizde 6 Şubat tarihinde yaşanan büyük don felaketine ilişkin açıklamalarda bulunan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zarar gören meyve bahçelerini ziyaret etti. Burada yapmış olduğu denetimlerin ardından açıklamalar yapan Bayraktar yaşanan zirai don felaketinin pek çok tarımsal ürünü olumsuz etkilediğini söyledi.

TARIMSAL ÜRÜNLER BÜYÜK ZARAR GÖRDÜ!

Doğal afetlerin ülkedeki tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, "Biliyorsunuz, 6 Şubat'ta bir deprem yaşadık. Çok büyük bir felaketti. 6 Şubat depremi gibi, 65 vilayetimizde büyük bir don felaketiyle karşı karşıya kaldık. Birçok ürünümüz maalesef yüzde 100 oranında zarar gördü. Tabii afetler devam ediyor. 2024 yılında bin 254 adet afet yaşadık.

2025 yılına geldik, afetler hem oran hem de şiddet olarak artarak devam ediyor. Tarım sektörü dışarıdan bakıldığında çok kolay bir meslek olarak görülüyor. Ama tarım sektöründe iştigal etmek, tarımda üretim yapmak son derece zorlaştı. Bir taraftan kuraklık, bir taraftan don, dolu, sel, hortum gibi afetlerle mücadele ederek çiftçilerimiz üretim yapmaya devam ediyor" diye konuştu.

ARZ TALEP DENGESİ BOZULDU!

'Planlama olmadığı için arz-talep dengesi arz lehine bozulduğu dönemlerde üreticilerin ürünlerini satamaz hale geldiğini' söyleyen Bayraktar, "Diğer üreticilerimiz yüksek girdi maliyetleriyle mücadele ediyor. Başta elektrik ve sulama ücretleri olmak üzere mazot, gübre, ilaç, tohum, yem ve işçilik ücretlerindeki maliyetlerle üretmeye devam ediyorlar.

Bu maliyetler üreticilerimizi zorluyor ve fiyatlarına bu maliyetleri yansıtamayan üreticilerimiz zaman zaman zarar ediyor. Yine üreticilerimiz yapısal sorunlarla boğuşuyor. İşletme büyüklüklerimiz yeterli değil, ekonomik faaliyet göstermeye müsait değil. Küçük ve parçalanmış işletmelerde üretim yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkemizde genç nüfusun tarımdan uzaklaştığını belirten Bayraktar tarım nüfusunun hızla yaşlandığını ifade ederek buna önlem alınması gerektiğini söyledi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER