Üvey babanın mirası üvey çocuğa kalır mı?

Miras konusunda bazı özel durumlarda yapılan yasal uygulamalar araştırılıyor. Üvey baba ile üvey çocuk arasındaki miras bağlantısı bunlardan birisi oluyor.

Üvey babanın mirası üvey çocuğa kalır mı?

Miras paylaşımlarında uygulanan hukuki kurallar genel hatlarıyla herkesçe biliniyor. Ancak bazı özel durumlar işler karışıyor ve işin içerisinden çıkılamıyor. Miras paylaşımı yapılırken üveylik devreye giriyorsa o zaman yapılacak olan uygulama hukuki kaidelerle gerçekleştirilmelidir. Üvey çocuğa miras kalma durumu bu açıdan oldukça kritik bir anlama geliyor.

ÜVEYLİK DURUMUNUN MİRASA ETKİSİ

Türk hukuk sisteminde gelişmiş bir miras hukuku bulunuyor. Mirasçılıkta ana odak noktası ise kan bağı olarak uygulanıyor. Bir kişinin mirasçısı olabilmek için onunla kan bağına sahip olmak gerekiyor. Burada tek istisna eşin miras hakkında bulunuyor. Eşler kan bağı olmasalar da birinci zümre mirasçılar arasındadırlar. Üvey çocukların miras durumu ise yasal olarak mümkün değildir. Arada kan bağı olmadığı için ne üvey çocuk üvey babaya ne de üvey baba üvey çocuğa mirasçı olamaz.

Üvey babanın mirası üvey çocuğa kalır mı?

ÜVEY ÇOCUĞA MİRAS BIRAKMA İMKANI VAR MI?

Miras bırakan herhangi bir işlem yapmadan hayatını kaybetmişse üvey çocuklar mirastan herhangi bir şekilde hak alamazlar. Ancak bu üvey çocukların miras almalarını imkansız hale getiren bir durum değildir. Miras bırakan geçerli bir vasiyetname ile üvey çocuğa da miras bırakabilir. Ancak burada diğer mirasçıların saklı paylarına ilişkin haklarının çiğnenmemesi gerekiyor.

Miras bırakan yasal mirasçılarına saklı pay kapsamındaki haklarını bıraktıktan sonra kalan mal varlığını üvey çocuğa bırakabilir. Misal verilecek olursa bir babanın tek yasal mirasçıları kan bağı olan çocuklarıysa tüm mirasın yarısı o çocukların saklı paylarıdır. Bu saklı paya dokunulmadan üvey çocuğa kalan yarısından pay verilmesine dair vasiyetname hazırlanarak kendisine miras bırakılabilir.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER