TZOB Genel Başkanı Bayraktar: Üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 256’ya ulaştı

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üreticiyle market fiyatları arasında en yüksek farkın havuçta görüldüğünü açıkladı. Havuç, markette üretici fiyatının 3,6 katına satıldı.

Üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 256’ya ulaştı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Nisan ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farklara dair çarpıcı veriler paylaştı. En fazla fiyat farkının yüzde 256 ile havuçta yaşandığını belirten Bayraktar, marul, kuru soğan, kuru fasulye ve nohutta da büyük farkların oluştuğunu söyledi. Üreticide 14 liradan alınan havuç, market raflarında 50 liraya kadar çıktı.

MARKETTEKİ ÜRÜNLERİN FİYATI ARTTI

Market fiyatlarına değinen Bayraktar, "Nisan ayında markette 39 ürünün 28'sinde fiyat artışı, 11'inde ise fiyat azalışı görüldü. Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 43 ile karnabahar oldu. Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 28 ile havuç, yüzde 22 ile maydanoz, yüzde 20 ile limon ve yüzde 17 ile marul takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 36 ile salatalık oldu. Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 30 ile patlıcan, yüzde 28 ile domates, yüzde 22 ile sivri biber ve yüzde 12 ile kabak izledi" ifadelerini kullandı.

31 ÜRÜNÜN 8'İNDE FİYAT ARTIŞI

Üretici fiyatlarındaki değişimlerden de bahseden Bayraktar, "Nisan ayında üreticide 31 ürünün 8'sinde fiyat artışı olurken, 17'sinde fiyat düşüşü görüldü. 6 üründe ise fiyat değişimi olmadı. Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 59 ile salatalıkta görüldü. Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 42 ile patlıcan, yüzde 41,5 ile kuru soğan, yüzde 27 ile sivribiber, yüzde 26 ile domates ve yüzde 21 ile limon izledi. Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 100 ile kuru kayısıda görüldü. Kuru kayısıdaki fiyat artışını yüzde 33 ile fındık, yüzde 31 ile elma, yüzde 13 ile Antep fıstığı izledi" dedi.

Bayraktar, üretici fiyatlarındaki değişimin nedenlerine de değinerek, yaşanan zirai don afetinin özellikle kayısı üretimini olumsuz etkilediğini belirtti. “Kayısı üreticisinin elinde yüzde 10 civarında ürün kaldığı tahmin ediliyor. Bu nedenle fiyatlardaki artış üretici gelirine yeterince yansımadı” dedi. Nisan ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin verimi artırdığını kaydeden Bayraktar, salatalık, patlıcan, sivri biber ve domates gibi ürünlerde arz fazlası oluştuğunu, bu durumun fiyatları aşağı çektiğini ifade etti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER