Köpeklere Eğitim ve Terbiye Nasıl Verilir?

YAYINLAMA: 13 Aralık 2023 / 11.52

Evinizde köpeğinizle birlikte mutlu ve uyumlu bir hayat yaşamak istiyorsanız ona birçok kural öğretmeniz gerekecektir. Bunun siz ve köpeğiniz arasındaki gelecekteki ilişkiyi belirleyecek ortak hayatın ilk günlerinde başlaması gerekir. Bu öğretiler bir kere yerleşti mi bir daha bunları değiştirmek çok güç olur. Köpek eve geldiği andan itibaren hemen otorite kabul ettirmek ve dikkatli olmak zorundasınız. Çocuklarla olduğu gibi köpeklerle de aynı zamanda hem katı hem yumuşak, bazen sevgi dolu bazen ciddi olmanız gerekir. Köpeğiniz iki aylıktan küçükse otur, kalk, gel, getir gibi komutlarla eğitim veremezsiniz. Komut eğitimlerine  2-3 aydan itibaren başlanır. Bu süre içinde yavru köpeğinize otoritenizi kabul ettirmeniz gerekir.

EĞİTİME NASIL BAŞLANIR?

Köpek çok şey anlar, yeter ki bu konuda gereken sabır gösterilsin. Yalnız her hayvan aynı yetenekte olmayabilir. 

Eğitimde bazı temel kurallar vardır. Onunla daima yavaş tonda konuşunuz. Böylece sert sesle emir vermek onun için hafif bir ceza şekli olacaktır. Devamlı bağırırsanız hayvanın duygularını köreltirsiniz. Emirler kısa, açık ve daima aynı şekilde olmalıdır. Bu kural köpeğin emri anlaması için şarttır. Köpek kelimeleri anlamaz ama sesi ve ses tonunu tanır. En iyisi her emri değişik hareketlerle vermektir. Bu şekilde köpek emri öğrendikten sonra seslenmeden veya  uzaktan harekeketlerle de emir verebilirsiniz. Köpeğiniz emre uyduğu zaman her seferinde onu okşayınız ve seviniz. Emre uymuyorsa cezalandırmada birinci aşama olan sert sesle emir veriniz. Köpek aradaki farkı iyi bilir. Cezalandırmanın derecesine göre katlanmış bir gazete ile vurabilirsiniz. Daha sonra köpek gazetenin karakteristik sesini anlar ve gazeteyi katlamanız yeterli olur. Hiçbir zaman köpeğe elle veya tasmayla vurmayınız. Çünkü köpek ele ve tasmaya güven duymalı ve bunlardan asla korkmamalıdır. 

Eğitimin başında yasak bölgelerin, gıdaların ve kendine ait eşyaların öğretilmesi gerekir. Adını söylediğinizde yanınıza gelmesini öğretmelisiniz. Bu arada tasma takmaya da alıştırmalısınız. 

Bir emir verildiği veya bir yasak koyulduğu zaman onu her zaman aynı biçimde uygulamanız gerekir. Söz dinlemede ödül, dinlememede ceza uygulanmalıdır. Bir seferde ona tek bir kural öğretiniz. Yasağı ve emri iyice kavradıktan sonra ikincisine geçiniz. Elde edilen bir öğreti kesinlikle tamamlanmış değildir. Düzenli olarak tekrarlanması gerekir. 
Önce basit emirleri öğretmekle başlayınız. Örneğin otur komutunu. Birçok kez tekrarlayınız. Tek başına sözle anlamayacağı için aynı komutu söz ve hareketle yapınız. Anlayıncaya kadar aynı hareketi sabırla tekrarlayınız. Bu işlemi ilk uyarıda kendiliğinden yapıncaya kadar hergün tekrarlayınız. Bir komut tam bir şekilde uygulanmaya başlayınca bunun çiğnenmesine izin vermeyiniz.

Veteriner Hekim Kemal ÖZER

Haberankara.com Özel İçerik