Ankara Kalesi'nde geleneksel tespih sanatı yaşatılıyor

Geleneksel tespih ustası Hasan Kurşun, Ankara Kalesi'nde 11 yıldır kişisel dokunuşlarla anlamlı tespihler üretiyor. Her bir tespih tanesi, sanatçısının özenli işçiliğiyle hayat buluyor.

Ankara Kalesi'nde geleneksel tespih sanatı yaşatılıyor

Ankara Kalesi’nin tarihi atmosferinde, geleneksel tespih ustalığı yapan Hasan Kurşun, 11 yıldır tespih işçiliğini yaşatmaya devam ediyor. Yurt dışı deneyiminin ardından bu sanat dalına yönelen 44 yaşındaki Kurşun, şuana kadar sayısız teşbih yaptı.

Geçimini de bu sanattan sağladığını aktaran Kurşun, bir tespihin yapımının 1-3 gün arasında değiştiğini, her bir tespih tanesini titizlikle, ince detaylara büyük özen göstererek tasarladığını dile getirdi.

Ankara Kalesi'nde geleneksel tespih sanatı yaşatılıyor

HER TESPİH BENİM BİR PARÇAM

Tespihe olan ilgisinin yurt dışından Türkiye'ye döndükten sonra başladığını, Ankara Kalesi'ndeki dükkanında yaklaşık 11 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Kurşun, "Tespihleri kendim yapıyorum, yaptığım her tespih aslında benden bir parça. Çok özeniyorum, çok da seviyorum. Biri eline aldığında Hasan Kurşun tespihi diye kıymet vermesini istiyorum." ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL USÜLLERLERLE TESPİH YAPIYOR

Bir tespihin yapılış sürecinin çok zahmetli olduğunu vurgulayan Kurşun, "Tamamen geleneksel usulle tespihlerimi üretiyorum. Başından sonuna kadar her şeyi, ipe dizmesi, cilası, kesimi hepsini kendim yapıyorum. Bir gün kesimi sürüyor, geri kalan süreciyle beraber hemen hemen 3 günde tamamlıyorum." şeklinde konuştu.

Tespihin yapılış sürecinde kullanılan malzemelerin "doğal ve sentetik" olarak ayrıldığını, doğalda, ağaç ve hayvansal grubun, damla-kehribarın bulunduğunu anlatan Kurşun, sentetik malzemeler arasında ise sıkma kehribar, katalin, eski plastiklerin yer aldığını aktardı.

Ankara Kalesi'nde geleneksel tespih sanatı yaşatılıyor - Resim : 2

EL SANATLARINA AİLECEK GÖNÜL VERDİLER

Mesleğe başladığı günkü heyecanını bugün de taşıdığının altını çizen Kurşun, mesleğine aşık bir usta olduğunu vurguladı.

Kurşun, çocuklarına da eğitim verdiğini belirterek, "Oğlum zaten 11 yaşında, 4-5 yaşından beri hafta sonları elimden geldiği kadarıyla mesleği öğretmeye çabalıyorum. Eşimde zaten tespihin başka kulvarında, kendisi kazaziye ustasıdır. O da hem kendi mesleğinin hem de tespihin aşığı bir insandır. tespihlere püskül, el örmesi, Trabzon işi gibi işlemeleri yapar." dedi.

Günümüzde sayıları gittikçe azalan geleneksel el sanatçıları arasında yer alan Hasan Kurşun, tespih yapımında kullandığı malzemelerin doğal ve sentetik çeşitlerini de ustalıkla harmanlıyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER